Wpis z mikrobloga

#prawo #wynajem #mieszkanie #pytanie #pilne

Mirki które najmowały mieszkanie na zasadzie najmu okazjonalnego. Raz już to robiłem ale coś mi się teraz nie zgadza.
Mianowicie chodzi o "Oświadczenie o wyrażeniu zgody na zamieszkanie najemcy w lokalu". Jeśli to oświadczenie wystawia mój ojciec, to czy jego podpis musi być poświadczony notarialnie, i z nim udaję się ja do notariusza żeby notarialnie poświadczyć że poddam się opuszczeniu lokalu w przypadku zakończenia umowy itd?
Czy wystarczy że ojciec to podpisze, a ja z tym dokumentem i resztą dokumentów udam się do notariusza z właścicielem najmowanego mieszkania?

Ostatnim razem miałem tylko podpisane przez ojca oświadczenie i było ok.
  • 6
@Mit_o_chondriach Mi się wydaje, że to w interesie wynajmującego jest opłacenie notariusza. I to Ty oświadczasz, że masz gdzie zamieszkać po wygaśnięciu umowy. Nie wyobrażam sobie ciągnąć ojca do notariusza płacić za to bo w czyimś interesie to jest.
@Adams_GA: @Stanikowski: Ja ten przepis rozumiem w ten sposób, że to oświadczenie właściciela lokalu jest istotne, że jeżeli właśicciel najmowanego przeze mnie mieszkania bedzie chciał sie mnie pozbyć bo łamię umowę to ma oświadczenie osoby która zobowiązuje się mnie przyjąć. Dlatego to oświadczenie musi być notarialnie poświadczone. Ale mogę się mylić, bo ostatnim razem notariusz tego nie wymagał, chociaz w akcie jest wpisane że to oświadczenie jest poświadczone...