Ktoś kiedyś powiedział by nauczyć się tworzyć pod jeden cms:) Od dwóch lat tworze strony pod #getsimplecms i ten system wciąż mnie zaskakuje, masowe robienie stron i dopasowanie pod klienta to bajka. Wordpress jest za ciężki na wizytówkowe strony, a to to jakaś magia. Piękna sprawa, jako że jestem #nolife #webdev to musiałem komuś o tym powiedzieć.Tym bardziej biorąc pod uwagę odkrycie jakim jest customfields pod I18N. Polecam serio. W razie pytań mogę pomóc:)
@loremipsum91: No nie do końca zgodzę się, że wordpress za ciężki pod wizytówkowe strony. O ile nie nawalisz masy zdjęć o dużej rozdzielczości i masy pierdołowatych pluginów to śmiga fajnie (hosting też dobry wymagany of course).
pod wizytówki wystarczy bootstrap+najprostszy contact form php lub phpmailer, raz, że uczysz się najbardziej znanego frameworka css na świecie (plus grid i najnowszej wersji flexbox), to dwa nie musisz martwić się o panel admina, aktualizacje itp.
@lubie-sernik: spokojnie zaprogramujesz na tym prosta stronę z aktualnościami, jedyne nad czym kuleje getsimple to zakorzeniony dropdown w menu, i multi menu. Jedno zrobisz, ale np boczny sidebar musisz już robić z palca poprzez komponenty, ogólnie całość działa na ckeditor więc możesz podpiąć pod wysywig i z automatu walić ostylowanym ulem.
@majkkali: Jasne, chodzi mi bardziej o dopasowanie pod masę opcji. Czasem wizytówkowe nie potrzebują aż tylu . Poza tym nie każdy potrzebuje bazy danych :)) Ten cms nie potrzebuje, ale żeby nie było ja nie porównuje bo to tak jakby porównywać malucha z porsche. Nie ta liga i nie to zastosowanie.
@getin: Mam nadzieje, że się rozumiemy, robię to po to by klient ładnie mógł zarządzać treścią na stronie poprzez wysywig lub gotowy moduł galerii cały cms waży z 10 mb, podpięcie zajmuje chwilę teraz system zarządzania treścią chce mieć nawet pani z warzywniaka . Ja nikogo nie zmuszam do takich praktyk , broń Boże. Jestem po prostu bardzo zadowolony biorąc pod uwagę fakt intuicyjności i szybkości implementacji. Można być ascetą i
@loremipsum91: zasadniczo to jest dobre, ale z doświadczenia wiem, że gdy klient zaczyn grzebać to rożnie sie kończy, dlatego nie wiem czy wordpress i jego podziały na role nie jest lepszy, dodatkowo czy bez bazy danych da sie w pełni modyfikować stronę? czy to jest bezpieczne? z racji małej popularności pewnie i tak trzeba tworzyć pluginy? jak dla mnie jednak WP z dwojga złego jest lepszy, bo i popularniejszy co do
@getin getsimple posiada multi konta z możliwością wyłączania funkcji dla klienta, pluginów ma sporo ( nie tyle co wordpress) bo łatwo się je piszę, Bez bazy danych? Da sie:) Wp jest dobry i zły biorąc pod uwagę swą popularność. Warto spojrzeć chociażby na ilość ataków i nie sprawdzane wtyczki w repo. Ale dobra:p Ja się tylko chciałem podzielić radością:P wracam do #piwnica tworząc kolejną stronę
Komentarz usunięty przez autora
get-simple.info/wiki/themes:tutorial
jak dla mnie jednak WP z dwojga złego jest lepszy, bo i popularniejszy
co do