Wpis z mikrobloga

Mirki poszukuje samochodu, budżet początkowo był planowany do 10k zł ale jak znajdzie się coś co posłuży przez wiele lat to jestem w stanie dołożyć kolejne 5 k zł.
A więc w oko wpadły mi 4 modele
Peugeot 406 Coupe (od 2000r)
Saab 9-3
Hyundai Coupe
Lexus IS200

Co do pojemności silnika patrze na silniki max 2.0 (w gazie najlepiej ( ͜͡ʖ ͡€) ).

Mirki co polecacie z tych modeli ? No chyba, że macie jakąś inną ciekawą alternatywę to z miłą chęcią rozważę opcje.

#motoryzacja #saab #peugeot #lexus #coupe #kupujzwykopem #kupujeauto
  • 52
@LoginInigoL: @benzdriver: Ej no wbrew pozorom ten peugeot 406 to jest najlepszy francuz imo. Sam takiego kupiłem bo skusił ceną i jedynie przez 30tys (2 lata) zrobiłem rozrząd, hamulce(klocki tarcze przód), oleje i sprzęgło(o którym wiedziałem przy zakupie, że do roboty) Czepiacie się ;D może jakieś inne modele kuleją. Co do alfy sie nie wypowiem, bo wiem tyle, że 1.9jtd jest super, tak samo nie wiem co z oplami bo
@LoginInigoL: kolega 2 lata temu kupił IS200 za ~14k, od tamtej pory włożył może ze 2k. Zadowolony.
Ceny raczej spadają, ale nie znam w tej chwili rynku.

W zasadzie wszystki auta, które podałeś, są w porządku. W 406c unikaj diesla, benzyny powinny być OK. Ja bym szedł w V6 ;-)
@LoginInigoL: Mam, dopiero po zimie sprzedaje. Mam podobno najgorszy silnik jaki montowali, a mianowicie 2.2 benzyna który jest też w 407. Kuleją tu koła zmiennych faz rozrządu - powoduje, że auto klekocze i przestaje jak sie rozgrzeje - u mnie tego problemu jeszcze nie ma ;D Może ktoś wymieniał wcześniej, kto wie. Za sprzęgło wszystko, rozrząd wszystko, pasek wielorowkowy, wszystkie płyny, simmeringi, filtry zapłaciłem około 2300zł. Nie pamiętam teraz jakie były
@LoginInigoL: w Alfy się nie pakuj, 156 nawet z JTD to auto dość nietrwałe i wymagające sporo uwagi przy zakupie i po nim, 159 chyba jeszcze nie staniała do takiego poziomu, choć mogę się mylić. Ale 159 z tym silnikiem najlepiej trzyma cenę, bo jest zwyczajnie najlepszy z całej gamy, obok rzadkiego 1,75 TBi, który wszedł pod koniec produkcji.