Wpis z mikrobloga

Domowa kiszka ziemniaczana

Składniki na 1,5 kg:
- 1 kg ziemniaków
- 30 dag boczku
- 2 duże cebule
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 czubate łyżki kaszy manny
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki mielonego chili
- 1 łyżeczka majeranku
- jelita wieprzowe
- pieprz kolorowy (do smaku)
- pieprz czarny (do smaku)
- sól (do smaku)

Niezbędnik:
- nadziewarka do kiełbas
- termometr

Przepis:
Ziemniaki gotuj w łupinkach (ale najlepiej al dente, aby się nie rozgotowały). Następnie obierz z łupinek, ostudź i zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Podczas gotowania ziemniaków pokrój w drobną kostkę cebulę oraz boczek i podsmaż "na złoto" na patelni, z dodatkiem 3 łyżek tłuszczu.

Po starciu ziemniaków wymieszaj je dokładnie z podsmażoną cebulą i boczkiem, dodając do smaku przyprawy, jajka oraz kaszę mannę. Kiszkę można trochę przesolić, gdyż i tak sól wyplucze się przy parzeniu.

Jelita wcześniej dokładnie wypłucz i namocz na pół godziny w letniej wodzie. Napełniaj je delikatnie, tworząc odcinki 10 cm w postaci serdelków. Po napełnieniu jelita parz przez 10 minut w temperaturze 75 stopni. Pamiętaj, aby włożyć je już do wody o podanej temperaturze.

Po sparzeniu najlepiej podsmaż jeszcze kiszki na masełku, aby się zarumieniły.

Można jeść na gorąco lub na zimno.

BROWIN radzi:Gorąca kiszka ziemniaczana jest trudna w krojeniu, gdyż jelito pozostanie trwalsze niż środek kiszki.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #przepisy #wedlinydomowe #gotujzwykopem
Browin - Domowa kiszka ziemniaczana

Składniki na 1,5 kg:
- 1 kg ziemniaków
- 30 ...

źródło: comment_x8sWGhNkct6HxXrG9cqb34C9NbL931NC.jpg

Pobierz
  • 4