Wpis z mikrobloga

w którym momencie i ile razy się mówi podczas posiłku "dziękuję"? bo znowu rodzina się czepia, że robię to źle
  • 49
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sorhu moim zdaniem przy jedzeniu lepiej brzmi " na zdrowie " a "Nie ma za co" to jak komuś na przykład w czymś pomożesz i Ci dziękuje a Ty mu wtedy odpowiadasz "Nie ma za co" albo "proszę" Ale to jest moje zdanie..
  • Odpowiedz
to wygląda tak, jak ktos zje i mowi dziekuje to WSZYSCY musza wtedy powiedziec dziekuje, wiec po 5 razy kazdy dziekuje srednio

a ja nie wiem kto to wymyslil i nie dolaczam sie do tego grupowego dziekowania

@miaudoczka: Chore.
Ja bym się czuł niezręcznie ciągle dziękując za to że robię jedną z podstawowych czynności prócz oddychania i srania.
Jak oddychasz wspólnym powietrzem to też
  • Odpowiedz
@miaudoczka XDDDD dziękuję dziękuję dziękuję XD

mnie nauczono dwa razy, raz jak dostaję pod nos od kogos jedzenie to 'dziękuję' i np. 'smacznego', i po posiłku, jak zjadłam i jestem szczęśliwa to 'dziękuję' i jakaś pochwała, typu 'było pyszne'. Tylko osoba, która gotowała odpowiada coś w stylu 'proszę' i 'a dziękuję, cieszę się' :)
  • Odpowiedz
@miaudoczka: zależy komu dziękują. Jedni mają zwyczaj dziękowania za towarzystwo wszystkim uczestnikom posiłku. Według mnie to debilne, u nas dziękuje się za przyrządzony obiad, więc na początku każdy mówi "smacznego" jak wszyscy siedzą a na koniec przeważnie dziękuję do osoby, która Ci posiłek przyrządziła (babcia, mama, żona etc). Ten kto to przyrządzał mówi zwykłe "proszę" bo co to za dziwny pomysł odpowiadać dalej dziękuję jak już inni zauważyli wyżej xD
  • Odpowiedz
@miaudoczka: To zacznij odpowiadać za każdym razem jak przełkniesz kęs, ale bez śmieszkowania tylko z wdzięcznością i wdzięcznością na twarzy. Nagraj taki obiad bo z tego co rozumiem to każdy będzie musiał Ci odpowiedzieć, to może być ciekawe, scena rodem z kultowych szpiegów tacy jak my, którą wstawił @worldmaster ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz