Wpis z mikrobloga

@szczesliwa_patelnia: A czym konkretnie chcesz się zajmować? Masz 4 duże liczące się technologie, Oracle, SQL Server, MySQL i Postgres. Z czego Oracle dostarcza certyfikacje dla MySQL i Oracle, Microsoft dla SQL Server, IBM dla DB2 a dla Postgresa jest tylko certyfikat od EnterpriseDB który nie jest wiele warty.

Postgres jest fajny ale jest bardzo niszowy i wyspecjalizowanych stanowisk jest mało. DB2 używa tylko IBM więc jeśli chcesz z nim pracować to
@plushy: Jak w każdej branży, kilka dużych firm i każda z osobna trzepie hajs za certyfikaty : ) Ja sam nie wiem gdzie bym chciał pracować, ale chyba bliżej mi do dużego korpo niż własnej działalności, przynajmniej teraz. Spróbuję sam ogarnąć podstawy i wtedy patrzeć w ogłoszeniach o pracę kto jakich certyfikatów wymaga, tak chyba będzie najrozsądniej.
@szczesliwa_patelnia: Trzepią hajs za certyfikaty na swoich produktach ale z drugiej strony ręczą własną opinią za to że osoba posiadająca certyfikat coś umie.

Jak chcesz się zapisać do korpo to się zapisuj, nie dostaniesz gigantycznej forsy na start ale dostaniesz możliwość nauki, awansu i durną nazwę stanowiska.