Wpis z mikrobloga

@Red_Hawk: Przewód potraktuj jak rezystor. Spadek napięcia na rezystorze to natężenie prądu * rezystancja U = I * R, rezystancja to długość przewodu podzielona przez iloczyn przekroju poprzecznego przewodu i konduktywności, konduktywność czyli przewodność elektryczna właściwa, dla miedzi to ~58,6 [S*m / mm 2 ], R = l / (S * sigma), podstawiamy wzór na rezystancje do pierwszego wzoru i mamy U = (I * l) / (S * sigma),
  • Odpowiedz
@karololo: no, ja elektronikę miałem ostatni raz 15 lat temu, ale wydaje mi się, że to tak, albo bardzo podobnie ; )

@Red_Hawk : Mirku, nawet kilometrowy przewód możesz zastosować, tylko dopowiedniej mocy zasilacz musisz zastosować, żeby Ci wyszło moc zasilacza- strata na kablu < 4V i < napięcie graniczne urządzenia ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡
  • Odpowiedz
@Red_Hawk: jak chcesz tylko ładować to kup gruby kabel, podłącz żyły P+ i P- i powinno być OK. Jeżeli zależy Ci na szybkim ładowaniu to może będziesz musiał kombinować z rezystorami we wtyczce w zależności od konkretnego standardu czy producenta.
  • Odpowiedz