Wpis z mikrobloga

Szukam szukam i nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu. W jaki sposób mogę wyłączyć możliwość wysyłania emaili przez klienta na porcie 25? Aktualnie każdy w sieci może wykonać "telnet mojadomena.pl 25" i wysłać w ten sposób wiadomość email. Jeśli adresatem emaila będzie ktoś spoza mojej domeny, to wiadomość nie zostanie wysłana i tak być powinno. Jeśli natomiast adresatem wiadomości będzie użytkownik w domenie podpiętej do serwera, to wiadomość zostanie do niego wysłana. I tego chcę zabronić. Chcę by port 25 służył tylko do komunikacji z MTA/MSA. Dla klienta jest port 587 z autoryzacją po TLS. Korzystam z Postfixa.

#informatyka #serwery #linux
  • 8
@Matt23: Najprościej - dropuj w iptables na serwerze pocztowym ruch po porcie 25 z adresacji sieci wewnętrznej.
Edit - a jeśli nie chodzi Ci o wysyłających z sieci, tylko ze świata - to może parametr mynetworks ?
Aktualnie każdy w sieci

@no_one: Pisząc powyższe miałem na myśli cały internet, nie tylko localhost. Każdy człowiek na świecie może wejść na telnet mojadomena.pl 25 i wysłać maila adresowanego dowolnym adresem na świecie na skrzynkę pocztową w mojej domenie. Tak być nie powinno.
Nie mogę zablokować ruchu przychodzącego na 25 porcie, bo żaden mail nie dojdzie do mojego serwera.
Ogólnie to to jest odwieczna walka ze spamem, w 100% tego nie zablokujesz, bo każdy może podstawić From: jaki chce. Zastosuj RBL'e, sprawdzaj i odpowiednio punktuj nadawców z poza listy SPF dla danej domeny, korzystaj ze spamassasina. I tak dalej.. ;)
@no_one: Serwer gmaila gmail-smtp-in.l.google.com na na porcie 25 w jakiś sposób zablokowane takie samowolne wysyłanie emaili. Gdy wydaję polecenie MAIL FROM: adres otrzymuję 555 5.5.2 Syntax error. u136si2977398wmf.224 - gsmtp. I coś podobnego chciałbym u siebie.

Przeglądam logi serwera i cały czas ktoś próbuje wysłać spam przez mój serwer, jednak nie udaje mu się to, bo zewnętrzne adresy email już mi się udało na 25 porcie zablokować. Bot się nie