Wpis z mikrobloga

@DeXteR25: jam mechanik - jeśli drżenie występuje przy każdej prędkości to masz krzywe tarcze hamulcowe, a jeśli tylko w pewnym (wąskim) przedziale prędkości to masz luz na tulejach wahacza albo końcówkach drążków. Jedno i drugie do sprawdzenia na byle diagnostyce za free i od ręki
@sosna119 No teraz z jednym gadałem i twierdzi żebym podjechał ale wg. niego tarcze. A to dziwne bo nówki są praktycznie, może 3tys. przejechane. Obejrzy też zawieszenie. Drganie występuje tylko przy prędkościach powyżej 80km/h.
@DeXteR25: czasem nowe tarcze potrafią się pokrzywić, szczególnie słabej jakości zamienniki (i niestety nie zawsze cena koreluje z jakością) i przy takiej pogodzie jak ostatnio - wystarczy wjazd w kałużę z rozgrzanymi tarczami.
Ale jeśli nie jesteś w stanie wyczuć drgań hamując poniżej wspomnianych 80 km/h (sprawdź hamując kilka razy z różną siłą - czasem drgania występują tylko przy bardzo lekkim hamowaniu) to raczej nie tarcze, tylko luz gdzieś w zawieszeniu.
@sosna119 Tarcze przetoczone i problem zniknął jak ręką odjął. Co ciekawe są praktycznie nowe. Może faktycznie w coś wjechałem i się pokrzywily delikatnie. 240 mnie za ten zabieg warsztat skasował. Wydaje się dużo ale najważniejsze że już jeździ się normalnie.