Aktywne Wpisy

ZnUrtem +16
#perfumy
Następuje próba rozebrania Creed Aventus z baniaka o nowej pojemności 490 ml (dotychczas 500 ml). Być może ze zmianą litrażu poszła zmiana formuły i poprawiły się parametry? (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■) ¯\(ツ)/¯
Potrzeba chętnych na min. 400 ml i zamawiam wiaderko w StylSopot. Z racji sporej ilości soku odlewam od min. 10 ml co by mieć mniej roboty. Aha, prośba o przemyślane i wiążące deklaracje bo do "zamrożenia" jest 3,5 k.
Umownie zbieram chętnych do wtorku - jeśli się nie uda #rozbiorka należy uznać za anulowaną :(
Creed Aventus w
Następuje próba rozebrania Creed Aventus z baniaka o nowej pojemności 490 ml (dotychczas 500 ml). Być może ze zmianą litrażu poszła zmiana formuły i poprawiły się parametry? (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■) ¯\(ツ)/¯
Potrzeba chętnych na min. 400 ml i zamawiam wiaderko w StylSopot. Z racji sporej ilości soku odlewam od min. 10 ml co by mieć mniej roboty. Aha, prośba o przemyślane i wiążące deklaracje bo do "zamrożenia" jest 3,5 k.
Umownie zbieram chętnych do wtorku - jeśli się nie uda #rozbiorka należy uznać za anulowaną :(
Creed Aventus w
źródło: Creed Aventus
Pobierz
Nighthuntero +447
źródło: GTZjJTfW0AAvdJq
Pobierz

Mam zajawkę, wiem, że chcę żyć z grafiki. Od zawsze trochę rysowałem, ostatnio postanowiłem się w to porządnie wkręcić, ale ja nie o tym. Naszło mnie pytanie - czego się uczyć? Jedni mówią, że wszystkiego, bo grafik w tych czasach musi być wszechstronny, umieć projektować strony i aplikacje. Przyznam, że nie do końca o to mi chodzi. Bardziej chciałbym pójść w stronę rysunków, fotomanipulacji, robienia logo, plakatów itp. Tylko nie wiem, czy mogę sobie pozwolić na to, żeby się nie uczyć webdesign, nie kręci mnie to ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Więc pytanie do ludzi doświadczonych, mogę sobie pozwolić na to, żeby robić co lubię, czy siłą rzeczy muszę potrafić zaprojektować stronę/aplikację i inne rzeczy, których się wymaga od szerokopojętego pojęcia "grafik"?
No i gdzie oprócz bycia freelancerem mogę znaleźć pracę z takimi upodobaniami jakie mam? Byłbym wdzięczny za dobre rady (ʘ‿ʘ)
@Apgan: pracy z klientem. Poćwicz z kimś bliskim - ty masz zrobić obiad na życzenie tej osoby, a ona pomimo uzgodnienia przed zakupami co masz zrobić będzie zmieniała jeszcze 55 razy zdanie nt. co chce zjeść. Gdzieś na godzinę przed obiadem dowiesz się, że ona nie może się zdecydować i masz przygotować 4 obiady, w dodatku każdy z nich z kilkoma wariantami sosów. O uzgodnionej porze, pomimo
W Polsce większość wegetuje z grafiki, a nie żyje. Żyje jakiś mały procent, strzelam koło 10-20%
Jack of all trades, master of none.
Grafika to nie tylko 2D Design.
@loczyn: > W Polsce większość wegetuje z grafiki, a nie żyje. Żyje jakiś mały procent, strzelam koło 10-20%
Dlaczego wegetuje? Czego to jest wina? Mało zleceń, słabi graficy?
Podoba mi
@Apgan: Wszystkiego po trochu. Nie dość wysoki skill grafików + te 80% klientów dla których cena jest priorytetem.
Zleceń jest od groma, ale za 50-100 zł :)
@Apgan: najgorsze co mogłeś usłyszeć na starcie. Nie bądź od wszystkiego. Jak to napisał @loczyn - jesteś do wszystkiego = jesteś do niczego. Wyspecjalizuj się (tak, słowo klucz to specjalizacja) w konkretnej dziedzinie grafiki, to będziesz zarabiał pieniądze.
@goedenavond: To fakt, we Wrocku, Krakowie, Gdańsku czy Poznaniu można czasami zarobić podobnie w UX.
@Apgan: to nie tak, że "jak trafię na takich ludzi". Większość, na których trafisz taka będzie - o ile nie będziesz jechał na zleceniach z zachodu. Na rynku krajowym - doceń każdego klienta, który nie zachowuje się jak schizofreniczna rozhisteryzowana pipa.