Wpis z mikrobloga

Galaktyka Andromedy. Ogniskowa 200 mm, f/2,8, 16 minut naświetlania (8 x 120 sek.)
Nie jestem ekspertem od typowej astrofotografii obiektów głębokiego nieba, ale myślę, że ta fotka wyszła mi całkiem OK

#namrabcontent <- zapraszam do obserwowania

#astronomia #astrofotografia #astrofoto #fotografia #kosmos #mojezdjecie
namrab - Galaktyka Andromedy. Ogniskowa 200 mm, f/2,8, 16 minut naświetlania (8 x 120...

źródło: comment_sV21SqP40vc8DkmD8nU3ZpNGG7fAHSVQ.jpg

Pobierz
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Fistashio: Najważniejszy jest montaż anulujący obrót kuli ziemskiej, bez takiego urządzenia czas naświetlania to maksymalnie kilka sekund, a to nie pozwala na rejestrację wystarczającej ilości fotonów. Następnie obiektyw - im większa średnica, tym lepiej. Obiektyw 200 mm f/2,8 ma średnicę 71 mm, czyli tyle, ile niewielki teleskop. W przypadku aparatu zdecydowanie warto mieć pełną klatkę, większa matryca również rejestruje więcej danych za jednym razem.
@Mcmaker: Star Adventurer. Wiem,
  • Odpowiedz
@namrab: dzieki, no to nieźle Ci to wyszło. Kombinowałem podobnym sprzętem, ale skill nie ten i poległem. Nie uzyskałem takiego detalu, ale strzelam, że to wynik mniejszej ilości i krótszych ekspozycji.
  • Odpowiedz
@jackomowa: zajebiste! Też mam tego taira :D Na f8 robiłeś czy może jakieś sweetspoty na f6.3? Czym prowadzisz?

@namrab: co bym oddał za czyste niebo.. w UK mam może max 10 dni zdatnych na gwiazdy a i tak trzeba trafić i chechać z 500km do Szkocji ;/ Dawno bym kupił napęd na gwiazdy ale tak to będzie po prostu się kurzył.

Swoją drogą też mam teo Tamrona, jakbym
  • Odpowiedz
@swrsc: Mało długich ekspozycji będzie zawsze lepsze od większej liczby krótkich. Po pierwsze mamy mniej megabajtów do obróbki, a po drugie każde zdjęcie składowe jest obarczone szumem odczytu, który dodatkowo zmniejsza dynamikę zdjęcia.

@sorek: To było robione na ISO 1600. Standardowo używam 800, ale jestem przyzwyczajony do szybszych obiektywów (co najwyżej f/2). Na kosmicznie wysokich ISO zakres dynamiki aparatu jest bardzo malutki (5-6 bitów), potrzebowałbyś kilku tysięcy klatek,
  • Odpowiedz
potrzebowałbyś kilku tysięcy klatek, żeby odpowiednio wygładzić sygnał.

@namrab: w takim razie zabieram sie do roboty ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Star Adventurer. Wiem, że pojechane, nie mam w zwyczaju przykładania jakiejś specjalnej uwagi do ustawienia montażu ;) Na 90% fotek mam gwiazdki przesunięte o kilka pikseli. Nikt nie zwraca na to uwagi oprócz ludzi oglądających pod lupą każdy piksel.

@namrab: To przesunięcie widać na pierwszy rzut oka, ale może takie moje zboczenie hobbystyczne ;)
  • Odpowiedz
@sorek: Dzieki:)
F/5.6 wystarczyło. Montaż EQ3-2 z napędami w osi RA, DEC, guiding i sterowanie z komputera.
ISO800, 1 klatka 600s ;)
Hamuj z takim ISO..najdalej 3200 o ile nie chcesz potem oglądać ziarna;)
Przykład co się dzieje, jak się zapomni zjechać z ISO do rozsądnego poziomu na zdjęciu poniżej( ͡º ͜ʖ͡º)

A propos pogody to naprawdę nie zazdroszę... Już w PL rzucam ku**ami na
jackomowa - @sorek: Dzieki:)
F/5.6 wystarczyło. Montaż EQ3-2 z napędami w osi RA, DE...

źródło: comment_W2wVaV1MA1wTTTEdXN5BotIs3DiPYIld.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@athlon gwiazda świeci bo zachodzą tak reakcje termojądrowe, rozchodzi się bo to fale elektromagnetyczne, tak jak te od wifi tylko dużo krótsze i widzialne dla naszych oczu
  • Odpowiedz