Wpis z mikrobloga

mozna lozyska wyczyscic zmywaczem do paznokci albo denaturatem? xD bo nie mam nic w domu i to najlatwiej by bylo kupic w jakims sklepie a rozebralem juz kolka i szkoda mi to skladac teraz nieumyte
kupilem sobie nowy smar i w ogole xD ale pierwszy raz to robie (rolki od wielu lat niemyte, jedno kolko to hamowalo po 4 sekundach jak sie zakrecilo)
w ogole pytanie do bardziej doswiadczonych czy jest sens to tak rozbierac calkowicie, zdejmowac te otoczki z lozysk tak jak robi ten gosc tutaj: https://www.youtube.com/watch?time_continue=124&v=qb1dC8c7brU ?

edit: tak teraz pomyslalem ze moglbym na stacje podleciec i wlac sobie do butelki z pol litra benzyny xD chyba da rade?

#rolki #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lazer: denaturat to a-----l etylowy, słabo rozpuszcza smary i oleje. No jak nie zdejmiesz osłonek to nie wyczyścisz ich dobrze i nie nałożysz smaru przecież ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@lazer: Łożyska możesz umyć i wystarczy ropa/benzyna/nafta/nitro ale jak się wyrobią to nowe smarowanie na wiele się nie zda. Jak jesteś lekki to kilka razy kilka kilometrów strzelisz ale to gra do jednej bramki. Suma sumarum trza kupić nowe.

Po prostu ścieżka w bieżni łożyska się wyrabia i co zrobisz.
  • Odpowiedz
@skinnydog: @romantyk_n------n: @csmrex: nabiegalem sie po sklepach i aptekach xD i jedyne co kupilem to spirytus salicylowy, wlozylem lozyska na cala noc i w sumie g---o to dało xD
wzialem teraz zel do mycia mojego rozowego i to zadzialalo lepiej po 5 minutach niz ten spirytus po calej nocy, lozyska czyste jak lza zaraz smaruje xD czego one uzywaja do tego mycia ja p------e
  • Odpowiedz
@lazer: Ale ci napisałem co potrzeba by usunąć brud i tłuszcz, a alkohole są ''suche'' i się do tego nie sprawdzą. To już lepiej W40 zadziała jako zmywacz ale nie smar i to podkreślam. Osobiście bo miałem nierozbieralne łożyska moczyłem/smarowałem płynem do przekładni automatycznej i coś tam dało ale na krótko. Lepszy jest smar ale co zrobić jak się nie da rozłożyć więc pozostaje moczenie w oleju. Tu pod tagiem
  • Odpowiedz
@skinnydog: niby ja tez mam nierozbieralne ale zdjąłem otoczki z jednej strony no i po prostu juz ich nie bede wkladal z powrotem tylko wloze lozyska tak zeby ta czesc bez otoczki byla od wewnętrznej strony bo czytałem że tak można zrobić, w sumie wyczyscilem je już dość porządnie ale spróbuję jeszcze gdzieś dzisiaj kupić jakiś lepszy rozpuszczalnik i wrzucę na godzinę jeszcze wszystkie, smar już mam (litowy - podobno
  • Odpowiedz
  • 0
@skinnydog wszystkie łożyska są rozbieralne i można smarować oliwka / olejem, bo łożyska w rolkach są narażone na małe obciążenia i prędkości obrotowe
@lazer możesz nawet to płynem do naczyń umyć, byle wysuszyć to od razu, nawet suszarka, bo ci pordzewieja. smar ok, tylko nie wal za dużo
  • Odpowiedz
@csmrex: wpieprzylem je jeszcze do benzyny, wyciagnela tyle syfu ze masakra - dopiero teraz widze ze one wcale nie byly wyczyszczone xD
w kazdym razie polecam benzynke, czysci faktycznie 100x lepiej niż plyny i a-----l to na pewno
  • Odpowiedz