Wpis z mikrobloga

#eu4 Hej, dopiero zaczynam gre EU IV. Gram jednym z hrabstw irlandzkich i:
a) sąsiedzi są słabszy ode mnie i mógłbym ich podbić, ale są sprzymierzeni z Anglią lub Szkocja.
b) Anglia i Szkocja nie chcą słyszec o aliansie ze mną
c) Anglia krok po kroku podbija Irlandię

Jak wyjść z tego patu?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kamilm119: Granie Irlandią wymaga kilku restartów. No i prawda jest taka że musisz zająć całą wyspę w 15-20 lat, i sprzymierzyć się z Francją. W innym przypadku w przeciągu 30-40 lat Anglia Cię zje.

Ale jeśli nie boisz się zacząć w tym dość trudnym regionie to kilka porad.
Jak trafisz słabego generała-króla to restart, 3/3 to minimum. Potem sprawdzasz kto się z kim nie lubi kto ma na kogo rywalizację, a kto jest protegowanym Angoli.
Bierzesz takich rywali by mieć sojusznika z identycznymi (o ile to możliwe) i wojna (AI prawie zawsze się zgadza na wojnę przeciw swojemu rywalowi).
Pierwszą wojnę musisz zacząć 11 grudnia za cel wybierz kogoś kto ma jedną prowincje i brak zamku (czyli fort 1 w stolicy), od razu (albo prawie) jak rozbijesz armię przeciwnika z pierwszej rozpocznij drugą. Musisz podbić jak najwięcej terenu zanim Anglia się rozpanoszy
  • Odpowiedz
@Ostrzewtlumie: Bardzo motzno. Weź Kebab, w sumie masz większy luz i dużo kierunków ekspansji. W Europie jak będzies ziść na wschód to możesz szybko nabawić się koalicji, ale to też baardzo prosty kraj.

@DJCrovley: Spoko, próbowałem grać Bizancjum (nie wyszło) więc restarty mi niestraszne
  • Odpowiedz