Wpis z mikrobloga

Ukraina roz*ierdala mnie każdego dnia. Nie da się nie pokochać tego miejsca...
Byłem parę dni temu zwiedzać zamek w Zbarażu. Zamek niczego sobie, można obejść w około i wejść do środka. Cudów nie ma, ale jest fajnie.
Na błoniach zamku znajduje się pomnik Mickiewicza, z krótkim opisem historii dlaczego się akurat tam znalazł. Kawałek dalej pomnik Wielkiej Wojny Ojczyźnianej.
Jednak nie o tym chciałem dziś napisać.
Wyjeżdżając ze Zbaraża chciałem zaopatrzyć się w znicze, które planowałem zapalić na grobach Polaków pomordowanych przez Ukraińskich nacjonalistów.
Zatrzymałem się przy cmentarzu w Zbarażu sądząc, że uda mi się tam znaleźć kogoś kto sprzeda mi jakiś znicz.
Wtedy na tym cmentarzu wyje***o mnie z butów dosłownie.
Przy wejściu na ten cmentarz szukałem jakiegoś handlarza i wtedy zobaczyłem polskie nagrobki. Polacy obok Ukraińców, część pomników rozlatywała się, część była widocznie odnowiona, na wielu znajdowały się znicze.
Pomyślałem wtedy - jak to możliwe, że tutaj jakieś znicze się palą? jak to możliwe, że ktoś część z tych nagrobków odnowił?
Czyli komuś nie jest obojętne to skąd pochodzi i gdzie leżą jego przodkowie. Czyli Polacy pamiętają o swoich...
Jeżeli kiedyś miałbym być dumny z tego, że jestem Polakiem to właśnie wtedy na tym nic nie znaczącym cmentarzu zarośniętym chaszczami i pokrzywami. Widząc jak Polacy podchodzą do swojej historii nie można poczuć nic innego niż dumę.

Pod wpisem wrzucam więcej zdjęć.
#ukraina #kresy #dziecioknaemigracji #emigracja
Pobierz Dzieciok - Ukraina roz*ierdala mnie każdego dnia. Nie da się nie pokochać tego miejsc...
źródło: comment_m09LCZM2yFFyLiJBg6tun1DuXbDLwAXq.jpg
  • 11
Nie ekscytowałbym się tak.

To wcale nie znaczy, że Polacy specjalnie jeżdżą z Polski jakoś mocno dbać o te groby, a raczej o tym, że na Ukrainie mieszkają jeszcze Polacy lub ludzie o polskim pochodzeniu, którzy o te groby dbają.
To wcale nie znaczy, że Polacy specjalnie jeżdżą z Polski jakoś mocno dbać o te groby, a raczej o tym, że na Ukrainie mieszkają jeszcze Polacy lub ludzie o polskim pochodzeniu, którzy o te groby dbają.

@Mr--A-Veed: Żadna różnica, ważne że ktoś pamięta. Rozmawiałem z kolegą o polskich korzeniach i na grobie jego dziadka Polaka jest np. napis po ukraińsku.