Wpis z mikrobloga

Cześć mam problem, posiadam ubunciaka z i3 do którego łączę się przez protokół rdp. Przy pierwszym logowaniu wszystko śmiga ok, jednak kiedy wyloguję się i zaloguję ponownie myszka i klawiatura odmawiam posłuszeństwa $mod+cokolwiek nie działa. Jakieś pomysły jak to naprawić ?
#ubuntu #linux #xrdp #rdp #i3wm #i3
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rare_Soul: sprawdź czy za każdym logowaniem tworzy się nowy wirtualny pulpit czy podłączasz się do tego samego. ps aux | grep xrdp | grep display Jedna z opcji może być taka, że wirtualny X głupieje bo ma otwarte poprzednie sesje
  • Odpowiedz
@time0ut: Chyba to coś z xorg, coś co odpwiada za klawiaturę i myszkę. Jeśli zostawie sesje rdpową z otwartym terminalem wracam i mogę coś w nim klikać ale już mod+d nie działa, jak zostawie sejse rdpowa z przegladarką na pierszym planie nic nie mogę zrobić. Dodam, że przy pierwszym urchomnieniu wszystko działa jednak w przegladarce i innych gui programach jest inny kursor niz ten w przypadku terminalu. Nie wiem WTF
  • Odpowiedz
@Rare_Soul: a TAB działa? miałem taki problem z XFCE ale znalazłem w necie opis jak zmapować klawisz. Przetestuj zabijanie sesji po wylogowaniu z xrdp. Tzn wylogowuj się poleceniem zabijającym używany pulpit
  • Odpowiedz