Mam takie pytanie. Redmi 4 Pro przybył z odblokowanym bootloaderem. Czy teraz mogę instalować ROM MIUIPolska? Nie wiem dokładnie jak to jest z tym kontem, czy jeżeli bootlaoder został odblokowany a ja nie wiem do jakiego konta był przypisany, to mogę w ogóle coś instalować? Z tego co się dowiedziałem, należy w czasie instalacji logować się do swego konta. Ale jeżeli nie wiem do jakiego konta, to i ciężko z instalacją. Dobrze rozumuje? #xiaomi
Telefon nie jest moj a kolezanki, wiec lepiej aby wszystko bylo po polsku. Widzialem globala (kolezanka takze) i tlumaczenie nie do konca mi sie podoba. W ustawieniach pokazuje ze jest zainstalowany Miui stable 8.0.6.0. (MBECNDG)
@morfeusz1805: masz globala jesli chcesz miuipolska i faktycznie masz odblokowany bl (zweeryfikuj to) , to instalujesz twrp i odpowiedni rom ze strony. Konto xiaomi jest potrzebne do wyslania prosby o odblokowanie BL oraz do uzywania chmury (polecam).
Ogolnie IMHO miuipolska>global, wiec kolezanka powinna byc wdzieczna (✌゚∀゚)☞
@PurpleHaze: Myślę ze jednak jest to China Stable, bo dostepne sa jezyki chinski i angielski - brak polskiego. Z tym kontem to mialem racje, ze juz nie zaloguje sie?Po odblokowaniu moge jednak instalować MIUIPolska? A jezeli przyjdzie sms-em pozwolenie, bo nadal czekam na tego sms, to pozniej moge ponownie powtorzyc wszystko ale juz z pozycji logowania do konta? Obecny odblokowany BL nie wylacza mnie do ponownej instalacji MIUIpolska ale juz
@morfeusz1805: stary z calym szacunkiem, nic nie rozumiem co piszesz. Zobacz sobie na yt albo na miuipolska.pl instrukcje instalacji miuipolska i pomina opcje odblokowania bootloadera. Bo ze screena wynika ze jest odblokowany. Jesli nie chccesz sie bawic instaluj miuiglobal i mije wywalone jet to delikatnie prostsze.
Nie kumam o jakim koncie ty piszesz ze sie nie zalogujesz ani nic. Chinczyk odblokowal BL pewnie hard metoda a nie kontem. Konto miui
@PurpleHaze: Precyzuje. Obecnie czekam na pozwolenie na odblokowanie BL, bo myślałem ze standardowo jest zablokowany. Sprawdziłem z ciekawości i okazało się ze chyba jednak jest odblokowany. Telefon był kupowany w sklepie Technos.
Z tego co piszesz i z tego co wyczytałem ROM MIUIPolska będzie można już teraz instalować na ten który jest obecnie zainstalowany?
Rozumiem że z chmury na koncie Xiaomi koleżanka jednak nie będzie mogła już korzystać z powodu
@morfeusz1805: instalujesz miuipolska bez problemow. Konto miui chmura itd nie jest przypisana do urzedzenia. To ty przypisujesz urzadzenie do konta. Wiec instalujesz miuipolska, nastepnie z poziomu telefonu zakladasz konto i wszystko smiga.
To nie jest tak ze telefon = konto i juz nie ma opcji zalozenia przypisania chmury itd.
Odblok BL na urzadzeniu jest i jiz. To jest flaga tak/nie. Wiec mozesz z miuipolska jechac non stop. Nowa wersja nie
@PurpleHaze: Wielkie DZIĘKI za pomoc. Takie jeszcze pytania. A jak przypisuje urządzenie do konta? Po prostu logując się na konto (bo jest już założone) z poziomu telefonu? Czy karta sim musi znajdować w czasie instalacji (bo wyczytałem że niby obowiązkowo) i czy można ją zmieniać (zmiana nr telefonu)?
@morfeusz1805: co do sim to nie wiem. Natomiadt urzadzenien odpalasz i logujesz sie na chmure xiaomi. Synchronizujesz ustawoenia fotki itd i juz. Potem z poziomu www wbijasz mail i haslo i masz dpstep do zdjec ustawien itd.
@PurpleHaze: Jeszcze raz wielkie DZIĘKI. Musze się jeszcze upewnić co do tej karty sim, bo koleżanka na weekend wyjechała, więc nie mam jej obecnie a nie chciałbym czegoś robić, co później byłoby trudno odkręcić.
@PurpleHaze: Jeszcze coś, co mi nie daje spokoju. Mam BT już odblokowany w telefonie przez sklep, więc blokada nie przyszła na określone konto które zostało wysłane w zaproszeniu na odblokowanie. To pozwolenie jest przypisane do określonego konta gdzie w czasie instalacji synchronizuje z nim telefon dlatego zostaje odblokowany BL. Tak? A co jest w przypadku kiedy mam już odblokowany BT, i co teraz - przypisuje telefon do obojętnie jakiego konta?
@morfeusz1805: wodzu zakladasz konto miui i juz. Mozesz wystapic o odblok ale nie musisz. Nie jest to nigdzie oznaczone zadna flaga, niczym. Pozwolenie jest przypisane do konta, wiec uzyskujac na jednym koncie pozowlenie, mozesz sie logowac nim na roznych telefonach i odblokowywac BL bez zadnego halo. Jest chyba tylko ograniczenie czasowe, ze co iles dni z tego samego konta mozna odblokowywac, nie pamietam dokladnie ale chyba co 30 dni.
@PurpleHaze: ROM zainstalowany jak na razie działa. Choć mam jeden problem. Przy instalacji wkleiłem folder z ROM-em przez kompa do telefonu za pomocą kabla i dało się wkleić, ale teraz, po instalacji, kiedy chcę to samo zrobić z dodatkami (samouczek, inna klawiatura itp), to już nie da rady. Wcześniej i obecnie nawet foldery nie były/nie są dostępne (nie widać ich) z telefonu, choć pomimo tego wtedy udało się wkleić -
@morfeusz1805: na roznych kablach? Sprawdz w twrp czy nie zablokowales partycji. Ogolnie nic wrzucic z kompa nie idzie i zdnych plikow nie widac? A jak tel zglasza sie po podpieciu w manadzerze urzadzen?
#xiaomi
Konto xiaomi jest potrzebne do wyslania prosby o odblokowanie BL oraz do uzywania chmury (polecam).
Ogolnie IMHO miuipolska>global, wiec kolezanka powinna byc wdzieczna (✌ ゚ ∀ ゚)☞
Obecny odblokowany BL nie wylacza mnie do ponownej instalacji MIUIpolska ale juz
Zobacz sobie na yt albo na miuipolska.pl instrukcje instalacji miuipolska i pomina opcje odblokowania bootloadera. Bo ze screena wynika ze jest odblokowany.
Jesli nie chccesz sie bawic instaluj miuiglobal i mije wywalone jet to delikatnie prostsze.
Nie kumam o jakim koncie ty piszesz ze sie nie zalogujesz ani nic. Chinczyk odblokowal BL pewnie hard metoda a nie kontem. Konto miui
Z tego co piszesz i z tego co wyczytałem ROM MIUIPolska będzie można już teraz instalować na ten który jest obecnie zainstalowany?
Rozumiem że z chmury na koncie Xiaomi koleżanka jednak nie będzie mogła już korzystać z powodu
Wiec instalujesz miuipolska, nastepnie z poziomu telefonu zakladasz konto i wszystko smiga.
To nie jest tak ze telefon = konto i juz nie ma opcji zalozenia przypisania chmury itd.
Odblok BL na urzadzeniu jest i jiz. To jest flaga tak/nie. Wiec mozesz z miuipolska jechac non stop. Nowa wersja nie
Natomiadt urzadzenien odpalasz i logujesz sie na chmure xiaomi. Synchronizujesz ustawoenia fotki itd i juz.
Potem z poziomu www wbijasz mail i haslo i masz dpstep do zdjec ustawien itd.
Pozwolenie jest przypisane do konta, wiec uzyskujac na jednym koncie pozowlenie, mozesz sie logowac nim na roznych telefonach i odblokowywac BL bez zadnego halo. Jest chyba tylko ograniczenie czasowe, ze co iles dni z tego samego konta mozna odblokowywac, nie pamietam dokladnie ale chyba co 30 dni.
Telefon
Komentarz usunięty przez autora
Sprawdz w twrp czy nie zablokowales partycji. Ogolnie nic wrzucic z kompa nie idzie i zdnych plikow nie widac?
A jak tel zglasza sie po podpieciu w manadzerze urzadzen?