@kenzic: u mnie tez dzisiaj pizza. Robię raz w tygodniu, bo ogarnęłam super przepis na ciasto z błyskawicznych drożdży. Chłop już nie chce zamawiac, woli jak sami zrobimy;-) Smacznego!!
@Javorsky: To fakt ,ale jak ktoś ma wprawę i dobrze rozporządzi kolejnością przygotowania ,to wcale nie jest takie czasochłonne :D Takie 3 pitce robiłem 3h :P
-250ml dosyć ciepłej wody -25gramów świeżych drożdży(w biedronce są w opakowaniu 100gram) -500g mąki typu 650=3szklanki po 250ml -płaska łyżeczka cukru -łyżka oliwy albo oleju -płaska łyżeczka soli
Wlewamy do głębokiego naczynia 250ml ciepłej wody,dodajemy 25gramów rozdrobnionych drożdży.Dodajemy do tego płaską łyżeczkę cukru,żeby drożdże pracowały.Mieszamy,aby nie było grudek i odstawiamy na 20-30 minut przykrywając czymś.Następnie do miski wsypujemy 0.5kg mąki,płaską łyżeczkę soli(uwaga aby nie przesolić)takę płaską łyżeczkę cukru,dużą łyżkę oleju albo oliwy.Jak
#danielmagical
Komentarz usunięty przez autora
Chłop już nie chce zamawiac, woli jak sami zrobimy;-)
Smacznego!!
Do 3 miesięcy można spokojnie przechowywać.
Komentarz usunięty przez autora
-25gramów świeżych drożdży(w biedronce są w opakowaniu 100gram)
-500g mąki typu 650=3szklanki po 250ml
-płaska łyżeczka cukru
-łyżka oliwy albo oleju
-płaska łyżeczka soli
Wlewamy do głębokiego naczynia 250ml ciepłej wody,dodajemy 25gramów rozdrobnionych drożdży.Dodajemy do tego płaską łyżeczkę cukru,żeby drożdże pracowały.Mieszamy,aby nie było grudek i odstawiamy na 20-30 minut przykrywając czymś.Następnie do miski wsypujemy 0.5kg mąki,płaską łyżeczkę soli(uwaga aby nie przesolić)takę płaską łyżeczkę cukru,dużą łyżkę oleju albo oliwy.Jak