Wpis z mikrobloga

@KornixPL: Kurs bitcoina nic nie zmienia, go kopiesz na specjalnych urządzeniach (asic). Te które są opłacalne i zarabiają naprawdę spore pieniądze (zwrot maszyny poniżej 30 dni) są niemal niedostępne dla przeciętnego kowalskiego. Mirki kopią głównie na GPU. Przeliczali kiedyś że zarabiają po 10$ na dzień i do końca roku zarobią miliony ( ͡° ͜ʖ ͡°) Dziś jedna karta 1080 daje ci około 2$ dziennie, nadal stawka spada.
@KornixPL: No tak, ale co ma do tego kurs BC? na tych koparkach przecież kopiesz altcoiny jak Ethereum lub coś innego. Chyba że serio chciał kupić za to asic do BC ale wątpię.
Ale ja pytałem skąd wiesz że tamten mirek nie ma milionów :P

@KornixPL: a stąd, że nie napisałeś kiedy pytał. Uważasz mirków za idiotów? Jeżeli tak pisali to wiedzieli co piszą. Już wtedy było to nieopłacalne.
Te które są opłacalne i zarabiają naprawdę spore pieniądze (zwrot maszyny poniżej 30 dni) są niemal niedostępne dla przeciętnego kowalskiego

@nocnyjanek: jakie maszyny dają aktualnie zwrot w 30 dni?
@KornixPL: sprawa wygląda inaczej - owszem w Polsce jest kilka kopalni btc (oczywiście asic) Kopią tylko dlatego że kupili ten sprzęt w czasach lepszej opłacalności, zwrócił się i nadal zarabia. Niestety niewiele pokrywając rachunki za prąd z małym bonusem. Działa bo działa i tyle. Inwestycje w btc robią już głównie giganci, którzy zarobili na tym biznesie miliony. Walczą o moc, chcą utrzymać udziały w poolu. Już dawno nie jest to biznes
@nocnyjanek: dzięki za odpowiedż. L3+ przy ostatnim przyspieszeniu wzrostu trudności traci sporo na opłacalności. Pewnie na początku września trudność skoczy jeszcze bardziej. Ten pociąg już odjechał, ale obiecywałem sobie że znowu nie przegapię takiej okazji. Długo nie musiałem czekać na D3 :D