Wpis z mikrobloga

Hej

Na głównej pojawił się temat komputera do gier za 400zł.
Zaciekawiło mnie to, kiedyś jeszcze starałem się śledzić zmiany sprzętowe (wtedy było prosto - większy numerek to lepsza karta :P) ale od ponad 10 lat nie wiem nic co się dzieje. A chciałbym kupić jakieś starocie i pobawić się w OC ;)

Macie moze linki do stron/for internetowych gdzie mozna znalezc wiecej informacji (ale tlumaczonych jak dla laika) np skad wiem czy dana plyta obsluzy taki czy inny procesor, skad wiem czy na danej plycie moge podlaczyc 2 karty (np crossfire), cos wiecej na temat OC, jakie chlodzenia sa, jak dobrac/policzyc chlodzenie, jak wyliczyc moc zasilacza, jakie porty wystepuja w nowszych/starszych ukladach i ich opisy/wydajnosci/zalecenia jakich szukac (sata, esata i inne)

Jak mi ktoś wklei link do elektrody to wysle mu w podziece na zdjecie zimnioka ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#komputery #overclocking #pytanie #pytaniedoeksperta #kiciochpyta #diy #pcmasterrace
  • 6
  • Odpowiedz
@Pojedynczy: masz cos takiego jak sockety w płytach głównych i listy procesorów obsługiwanych potem sprawdzasz ile slotów PCIe ma płyta i w specyfikacji czy obsługuje sli lub cf i potem juz z górki montujesz kontener miedziany i zalewasz ln2 lub aceton + suchy lód i jazda bijesz rekordy
  • Odpowiedz