Wpis z mikrobloga

Mirki #pcmasterrace : chcę zrobić przeszczep SSD zamiast HDD.
Latop: Dell XPS L502x (i7 4 core, 8GB Ram, HDD 750GB Seagate 7,200 rpm, Win7 Home Premium)

Próbowałem ściągnąć ISO Win7 ze strony microsfontu, ale po wpisaniu klucza dostaję:
"Klucz który podałeś prawdopodobnie dotyczy systemu preinstalowanego przez
producenta. Skontaktuj się z producentem ... bla bla.."

I Doopa.
Chciałem mieć na SSD nowy czysty i legitny Win7 z naklejki z lapka (system ma 6 lat, nigdy nie przeinstalowywany, od zakupu laptopa śmiga). SSD będzie 250GB Szajsung a HDD jest 750GB i chcę uniknąć klonowania, poza tym chcę mieć nowy czysty system. Najlepiej legitny, bo w końcu jest naklejka z kodem - po to kupiłem laptop z systemem.

Poratuje ktoś jakąś radą jak to ugryźć?

Dołóż 10k i kup coś porządnego?
Usuń konto?
Taktyk?
( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 26
@snwptest: Instalujesz bez klucza, aktualizujesz do najnowszych service packów itp po czym wprowadzasz swój klucz z naklejki. Powinno się udać.

Na pewno Windows 10 przepusci bez klucza, jeżeli Windows 7 nie zainstaluj z jakimkolwiek kluczem po instalacji nie aktywuj tylko aktualizuj
@snwptest: Nie podawaj klucza podczas instalacji. Jak skończysz wszystkie updaty, to wtedy wstukaj klucz i aktywuj go już z gotowego systemu - powinno przejść, bo większość hardware ID jest zgodna, a jak nie, to telefonicznie powiesz, że dysk padł i wymieniasz. Na 99% nie będą robić problemów.
@m_bielawski: @Gehrman: @dyymmi: @RRybak:
Mirki: wyjmę HDD, włożę SSD w jego miejsce i .....? z czego mam ten Win7 instalować ?
Nie mam pendriva startującego, nie mam płyty z oryginalnym W7 hp. Microsfont nie pozwala mi ściągnąć ISO W7 jak już wyżej pisałem. Skąd mam sobie penrdiva (lub w ostateczności boot cd/dvd) zrobić / ściągnąć z W7 ??
@m_bielawski: a gdybym zrobił Twoimi krokami 1-6 i potem sobie na SSD już wybrał "przywracanie systemu" to zadziała i przywróci mi go do ustawień fabrycznych? Będzie to równowartościowe z nowo postawionym systemem (czysty rejestr, niezaśmiecony)?
@snwptest: hmmm... no to możesz od kogoś pożyczyć płytę, albo zaryzykować i skopiować tylko partycje odzyskiwania na dysk SSD. I próbować instalować z nowego dysku. Kopię możesz robić przez pendrive jakiegoś, bo dwóch dysków na raz pewnie nie podepniesz.
@Gehrman: byłem tam, wpisałem klucz z naklejki laptopa i w doopie dalej jestem - "Błąd. Klucz który wprowadziłeś najprawdopodobniej należy do preinstalowanego oprogramowania producenta sprzętu"
@snwptest: miałem ten sam problem. Klucz z laptopa nie pasował do wersji Windowsa, którą można pobrać z internetu. Z tego co pamiętam, to musisz włączyć odzyskiwanie systemu i tam będzie opcja, żeby wyeksportować partycję odzyskiwania na pendrive. Dopiero z takiego pendrive zainstalujesz bezproblemowo system (ale nie "czysty", tylko z dodatkami producenta ( ͡° ʖ̯ ͡°)).
@Zajc: pytanie czy te "dodatki" mogę potem odinstalowac oraz czy system jest "czysty" w sensie czy od nowa zainstalowany i rejestr czysty. Nie chcę obecnego 6-letniego systemu zamulonego (milion instalacji, odinstalowań, 6 lat użytkowania) - dlatego nie klonuję nic. Poza tym klonowanie ok, ale przy dyskach tej samej objętości a tu mam HDD 750 a SSD 250.
potem sobie na SSD już wybrał "przywracanie systemu" to zadziała i przywróci mi go do ustawień fabrycznych?

@snwptest: huh, nie wiem. Wydaje mi się, że powinno zadziałać...

Poza tym klonowanie ok, ale przy dyskach tej samej objętości a tu mam HDD 750 a SSD 250.

Ten Easy US akurat sobie z tym elegancko radzi. Oczywiście zakładając, że na tym HDD nie masz więcej jak 250GB zajęte :)
@cukru: dzięki, sory że wybrzydzam, czy mógłbyś gdzieś indziej to "uploadnąć" - na tym mega chce ode mnie jakiś dodatków do firefoxa albo rejestracji... może dropbox? albo google drive ? gdzieś gdzie po ewentualnej minucie i reklamie sciągnę bez rejestracji i świecenia jajami