Śmieszy mnie myślenie, że facet powinien kształtować swój charakter tak, żeby być atrakcyjnym dla kobiet. To chyba przez takie myślenie ten świat jest taki nudny, wyuzdany i lalusiowaty.
To mówi Pan: Przeklęty mąż, który pokłada nadzieję w człowieku i który w ciele upatruje swą siłę, a od Pana odwraca swe serce. Jeremiasz 17, 5
@neilran: dlaczego uważasz, że moralność pasterzy sprzed 2500 tys. lat, wypasających swoją trzodę w cieniu góry synaj, ma przełożenie na problemy współczesnych ludzi?
gdzie można znaleźć Pana jeśli nie w drugim synu człowieczym?
@FaustusAnestezjolog: bo natura ludzka jest niezmienna, Bóg do nich przemawiał, a współczesny człowiek nie jest lepszy od tych pasterzy wypasających swoją trzodę w cieniu góry Synaj.
@neilran: gdzie wyczytałeś, że natura ludzka jest niezmienna? gdzie się może zacząć jej datowanie? powiedzmy od cheopsa czy może karola młota? czy ludzka natura skoro się rozpoczęła może się skończyć, powiedzmy na napoleonie?
rozumiem też, że skoro natura ludzka jest niezmienna to jaki był cel zachodniej filozofii albo literatury skoro wszystko zostało już spisane, co trzeba było wiedzieć, wraz z czasem, płonącym krzakiem?
@neilran: były proste pytania skierowane do ciebie i problematyzacja przyjętego założenia o niezmienności natury ludzkiej, biorąć rzecz ściśle chcę się dowiedzieć od ciebie jaka jest relacja pomiędzy naturą ludzką a czasem.
to co próbuję zrobić to docieć źródeł diagnozy postawionej przez ciebie w pierwszym poście.
Niemienność natury ludzkiej ma być źródłem "lalusiowatości" świata?
byłoby super gdybyś dał radę odpowiedzieć tak czy inaczej na wcześniejsze pytania.
To chyba przez takie myślenie ten świat jest taki nudny, wyuzdany i lalusiowaty.
To mówi Pan: Przeklęty mąż, który pokłada nadzieję w człowieku i który w ciele upatruje swą siłę, a od Pana odwraca swe serce.
Jeremiasz 17, 5
#przemyslenia #psychologia #zwiazki #biblia #gorzkiezale
gdzie można znaleźć Pana jeśli nie w drugim synu człowieczym?
rozumiem też, że skoro natura ludzka jest niezmienna to jaki był cel zachodniej filozofii albo literatury skoro wszystko zostało już spisane, co trzeba było wiedzieć, wraz z czasem, płonącym krzakiem?
Wkładasz w moje usta swoje tezy, a później z nimi walczysz swoimi pytaniami xD
to co próbuję zrobić to docieć źródeł diagnozy postawionej przez ciebie w pierwszym poście.
Niemienność natury ludzkiej ma być źródłem "lalusiowatości" świata?
byłoby super gdybyś dał radę odpowiedzieć tak czy inaczej na wcześniejsze pytania.
Komentarz usunięty przez autora