Wpis z mikrobloga

Mirki co biegajo mam pytanie. Nie dawno zacząłem biegać - kondycja była dramatyczna przebiegłem pierwszy kilometr w 7min i padłem... Aktualnie jest już lepiej, tydzień temu przebiegłem pierwszy raz 10km bez przerwy- czas 1:01:30.
Niestety mam problem ze stopami, po każdym treningu nie ważne czy zrobię 3km czy więcej boli w okolicach więzadeł skokowych przez około dwa dni. Pytanie - czy to normalne i organizm musi dostosować się do nowej formy aktywności czy może jednak odwiedzić jakiegoś lekarza jak tak to jakiego? Biegam w butach przeznaczonych do biegania.
Pozdro i dzięki
#bieganie
  • 5
  • Odpowiedz
@umbesabro: Może przejdź się do lekarza, jak zaczynałem truchtać to nie miałem żadnych bólów (a ważyłem ~115kg więc jakbym źle lądował to na pewno by się odbiło). Może buty do biegania źle dopasowane? Może treningi za ciężkie? Wiele może byc przeczyn
  • Odpowiedz
@umbesabro: a jak z reszta twojej aktywnosci fizycznej? Robisz cos poza bieganiem?
Jak wyglada kwestia jakiegos rozciagania, rozgrzewki po itd?
To ze biegasz w butach do biegania, nie znaczy ze to nie moze byc problem butow, sprawdzales czy to samo jest w jakis innych sportowych, trampakach itp?
Od ilu juz tak biegasz i ile razy w tyg?

Jesli wyeliminujesz wlasne zaniedbania, przegiecie paly poczatkujacego i niezbyt dopasowane buty, a problem
  • Odpowiedz
@PurpleHaze: poza bieganiem od ponad pół roku siłka raz do dwóch w tygodniu. Co do rozciągania i rozgrzewki to przyznam że zaniedbuje to, ogólnie przebieram się wychodzę i wrzucam tempo ~6min/km i trzymam takie do końca biegu.
Sprawdzałem w dwóch parach butów - bez odczuwalnej różnicy
Biegam od kwietnia 1-2 razy w tygodniu
Tak teraz myślę że może to być kwestia braku rozgrzewki/rozciągania...
  • Odpowiedz
@umbesabro: Może przejdź się do lekarza

@plen: zła opcja, bo jak do lekarza to pójdzie do ortopedy i dowie się, że zdecydowanie najlepszą opcją będzie kupić łóżko z materacem przeciwodleżynowym i założyć cewnik, żeby oszczędzać stawy (i sadzawki).
Co innego porozmawiać z sensownym fizjoterapeutą, a wcześniej poszukać jakiegoś trenera. Teraz jest lato, w wielu miastach w parkach są organizowane wspólne biegania i z reguły są tam też różni
  • Odpowiedz