Wpis z mikrobloga

Ostatnio pytałam Was o ogrzewanie podłogowe, dziś pytam o indukcje i płytę gazową (ʘʘ) Co lepsze?
Póki co, za indukcją przemawia u mnie łatwość czyszczenia i schludny wygląd, no i brak gazu w mieszkaniu. Przy gazowej jednak bardziej panujesz nad tym, co się dzieje. Ale że indukcji nigdy nie miałam, to pytam - co wolicie?
#kiciochpyta #remontujzwykopem #remontujzkiciochem #gotujzwykopem #budownictwo
  • 166
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kicioch : Jeśli masz wystarczające przyłącze, to nie zastanawiałbym się nad gazem z butli - dobra indukcja i będziesz zadowolona. Co do garnków, to zależy - emaliowane będą pasować, nie będą pasować niektóre ze stali nierdzewnej i niestety tańsze patelnie teflonowe - bo one są zrobione najczęściej z aluminium.
  • Odpowiedz
  • 0
Póki co, za indukcją przemawia u mnie łatwość czyszczenia i schludny wygląd, no i brak gazu w mieszkaniu.

@kicioch: a masz odpowiednie przyłącze elektryczne (moc)?

@megawatt: Mieszkanie będzie remontowane generalnie (nowa instalacja) więc powinno być ok. Garnków nie mamy za wiele, większość pójdzie do wymiany pewnie :)
  • Odpowiedz
  • 3
@marcel1337: Jest gaz w mieszkaniu, chodziło mi głównie o to, że rezygnując z gazu w kuchence - likwiduje całkowicie gaz w mieszkaniu (piec gazowy jest poza mieszkaniem). Z butlami nawet nie myślałam latać :)

Ale w zasadzie decyzja podjęta - dobrej jakoś indukcja :)
  • Odpowiedz
Mieszkanie będzie remontowane generalnie (nowa instalacja) więc powinno być ok.

@kicioch: ale pytam o przyłącze z zakładu energetycznego - jaki licznik (jedna faza, trzy fazy), jakie zabezpieczenie (bezpiecznik z jakim prądem dopuszczalnym)? Bo może się okazać, że nie masz tego - a zakład energetyczny może nie dysponować wolną mocą (a nawet jak ma, to dochodzi koszt zmodernizowania instalacji budynku - ale przy kompletnym remoncie mieszkania to nie jest wysoki koszt).
  • Odpowiedz
@kicioch: według mnie, przy indukcji masz większą kontrole + jest dużo bezpieczniejsza dla dzieci/kotów

@marqustd: Przy indukcji masz wieksza kontrole? No chyba nie, przeciez te płyty maja w c--j wielką bezwładność cieplną.

@Jarzyna: Ja mialem indukcje - nigdy wiecej.

Jak ktos malo gotuje to indukcja spoko, ale jak ktos czasami lubi poszalec to bedzie sie tylko na nią w------c.
  • Odpowiedz
@kicioch: na gazowej lepiej się panuje nad tym co robisz? No jednak nie.

@desthoff: No chyba jednak tak. Nie masz bezwładności cieplnej jak przy indukach no i jestes zmuszony do uzywania indukcji tak jak instrukcja rozkazuje :)
  • Odpowiedz