MIrki z pod tagu #mtb #rower jak myślicie, czy jest sens zamieniać hamulce w MTB ? mam rower do XC na kołach 29cali i eksploatuje go dośc intensywnie, wpadł mi do głowy pomysł żeby przełożyć mechaniczne hamulce z przełajówki do XC. Konkretnie chce zamienić Avid Elixir 5 na TRP Spyre - ma to sens ? zależy mi głownie na sile hamowania, może ktoś z już robił u siebie taką operacje ? (waga rajdera 62kg)
@TwigTechnology: klamki zwykle powinny obsłużyć te hamulce - tak deklaruje producent, poza siła hamowania liczy sie dla mnie bezawaryjność i prosta konstrukcja - często przewoze rower i wyciągam z niego koła, zdarzyło mi sie ze nieumiejętnie włożyłem zatyczkę pomiędzy klocki i klops - zapowietrzone
@bramborek: @bramborek: Bardzo fajne hamulce i na szosę czy przęłaja aż za dobre. Ale do swojego gravela jak wsadziłem oponki mtb 2.0 to już trochę mocy brakowało, chociaż dało się jeździć tak w terenie szybko to w razie super awaryjnej sytuacji byłaby lipa.
mam rower do XC na kołach 29cali i eksploatuje go dośc intensywnie, wpadł mi do głowy pomysł żeby przełożyć mechaniczne hamulce z przełajówki do XC. Konkretnie chce zamienić Avid Elixir 5 na TRP Spyre - ma to sens ? zależy mi głownie na sile hamowania, może ktoś z już robił u siebie taką operacje ? (waga rajdera 62kg)
Jest jeszcze kwestia klamek, która będzie sporą przeszkodą.