Wpis z mikrobloga

Korekty wtrysku na jednym cylindrze mi się trochę rozjeżdżają na wolnych obrotach (+2), pozostałe zgodnie korygują minusowo. Postanowiłem przed ew ingerencja w końcówkę wtryskiwacza zalać olej półsyntetyczny do dwusuwów 2t w celu poprawy smarowania pompy i sprawdzenia czy udrożni się wtrysk - planuje na początek w stosunku 1:200. Czy wystarczy, że na w miarę pusty bak (na "rezerwie") wleję odpowiednią dawkę i uzupełnię do pełna paliwem - wymiesza się?

#motoryzacja #alfaholicy #samochody #diesel #alfaromeo
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vajroos: Serio piszesz?

Wedlug mnie one i tak korekty powinny robic parami. To raz. Dolewanie takich szuwaksow to proszenie sie wedlug mnie o klopoty. Mi raz w zyciu pomoglo jakis szuwaks od liqui moli. W e60 zdzialalo cuda.

Jak nie sa to piezo. A nie sa z tego co widze to uja wymienic za 200 zeta i z czapki.A ryzykujesz problemami za kilka tysiecy
  • Odpowiedz
Serio piszesz?

@bigger: tak

Wedlug mnie one i tak korekty powinny robic parami. To raz. Dolewanie takich szuwaksow to proszenie sie wedlug mnie o klopoty. Mi raz w zyciu pomoglo jakis szuwaks od liqui moli. W e60 zdzialalo cuda

@bigger: olej 2t spala się lepiej niż ON. ma przy tym dobre właściwości smarne i czyszczące. Zaczęło się od dolewania w Niemczech jak zaczeły pompy i wtryski lecieć w
  • Odpowiedz
@vajroos: wlej nirmalnie litr polsyntetyka z Orlenu i tyle. Kolega w focusie 1.6 95km tak robił. Przedłużył życie wtrysków o jakieś 20kkm
  • Odpowiedz
  • 0
@Drail: mi wtrysk nie pada całkowicie, nie leje wiec aż takiej dawki nie chce stosować. Szczególnie ze duże dawki obniżają mocno liczbę cetanowa ON. Kupiłem butelkę niskopopiolowego półsyntetycznego Elfa (ponoć nie daje w kosc DPFowi) zamierzam zalać jakieś 200-300 ml na początek i zobaczyć wrażenia.
  • Odpowiedz