Wpis z mikrobloga

Domowy ser typu mascarpone

Składniki na 1 kg sera:
- 1 L śmietanki 36%
- 2 łyżki soku z cytryny

Polecamy:
- chustę serowarską

Przepis:
Śmietankę podgrzewaj przez 15 minut, w kapieli wodnej do temperatury 80°C. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj, utrzymując temperaturę do czasu, aż śmietanka się zsiądzie. Zdejmij z ognia. Garnek przykryj pokrywką i pozostaw do wystudzenia, co jakiś czas mieszając.

Gęstą wystudzoną masę przenieś na cedzak wyłożony chustą serowarską. Rogi chusty zwiąż. Odsączaj przez 12 godzin w temperaturze 10°C, obracając co jakiś czas.

Ser przechowuj w lodówce nie dłużej niż tydzień.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #przepisy #gotujzwykopem #serowarstwo
Browin - Domowy ser typu mascarpone

Składniki na 1 kg sera:
- 1 L śmietanki 36%
...

źródło: comment_zLpBGVtBtWxenOurU9Z51zCPe0l2KMAA.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz