Aktywne Wpisy
Co sądzicie o takiej skodzinie? Szwagier mówi, żeby wziąć jednak Karoka bo większy, ale mnie się wydaje że to starsza konstrukcja.
#motoryzacja #samochody #skoda #pokazauto
#motoryzacja #samochody #skoda #pokazauto
RZM_4 +98
[0.7] Update programiku do pobierania ksiąg wieczystych z portalu ekw.ms.gov.pl
Nowy tag specialnie dla programu #ekwpobieraczek
Link do exe:
https://github.com/Rzezimioszek/eKW-pobieracz/releases/tag/0.7
Nowy tag specialnie dla programu #ekwpobieraczek
Link do exe:
https://github.com/Rzezimioszek/eKW-pobieracz/releases/tag/0.7
#okulary #wzrok #zdrowie #pytanie
@dzetson: i co niby okulista dobierze, jak większość soczewek ma taki sam rozmiar xD
@Nikodem: wydaje mi się, że jak Ci to na dzisiaj trzeba, to i tak będzie ciężko się przyzwyczaić xd
W rossmanie masz dwupaki za 15zł ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@hpiotrekh: Różni się rozmiar (chociaż akurat średnica nie jest tak znacząca), ale inne są też moce w porównaniu z okularami. A jeśli jest astygmatyzm w oku, to jeszcze trzeba kąty dopasować.
@Nikodem
Jeśli na parę godzin, to wystarczy wizyta u optometrysty. Taki vision express np. daje chyba jakieś rabaty na wizytę, jeśli weźmiesz u nich soczewki. Niby
Moja mama ma astygmatyzm i sporą wadę. Po 30 latach noszenia okularów kupiła soczewki na pałę i się przekonała, więc OPowi oczy nie wypadną jak kupi soczewki na pałę i ponosi kilka godzin
@hpiotrekh: Zgoda, o ile to "nieco" nie przeszkodzi mu w kwalifikacji.
Jeśli okulista nie przypisał ci żadnych okularów do oczu z astygmatyzmem to możesz sam ocenić jak widzisz w soczewkach -1. Jeśli niedowidzisz ostro na 6 metrów to znaczy, że śmiało można brać soczewki o 0.25 mocniejsze.
A jeśli jednak siedzisz
Zrób gdziekolwiek badanie wzroku, zobaczysz co masz. Kilkadziesiąt złotych chyba za wizytę.
Prawe: -1.00/ -0.25 C
Lewe: -1.75/ -0.25 C
Rozmowę zaliczyłem celująco bo to tylko rozmowa, taka jak o pracę więc nie trzeba było nic czytać z żadnych tablic itp. Nie chciałem brać okularów bo co to za żołnierz co nosi okulary -> gorzej bym wypadł xD. A co do soczewek, są jakieś soczewki dla
Standardowe rozmiary to 14,2 bądź 14,0 średnicy oraz wypukłość z promieniem 8,6 lub 8,7. To są parametry kształtu soczewki. Więc jeśli zamawiasz soczewki, to najlepiej -1.00 na prawe, a -1.75 na lewe (może i też być -1.5 na lewe by zmusić oczy by z czasem przybliżały się
to ja zamawiałem swoje okulary na Aliexpress.
Cena nie wyniesie cię nie więcej niż 80zł za komplet z soczewkami do okularów.
Dodając do koszyka oprawki i soczewki, to kupując daje się informacje jaką masz wadę.
Oprócz tych danych, co mi podałeś, podaje się jeszcze oś cylindra, czyli pod jakim kątem masz większą wadę (astygmatyzm) ---- oraz rozstaw źrenic (PD) (odstęp między środkami oczu