Wpis z mikrobloga

protezę też kupujesz na oko czy na wymiar? Oczywiście że iść

@dzetson: i co niby okulista dobierze, jak większość soczewek ma taki sam rozmiar xD

@Nikodem: wydaje mi się, że jak Ci to na dzisiaj trzeba, to i tak będzie ciężko się przyzwyczaić xd

W rossmanie masz dwupaki za 15zł ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
i co niby okulista dobierze, jak większość soczewek ma taki sam rozmiar

@hpiotrekh: Różni się rozmiar (chociaż akurat średnica nie jest tak znacząca), ale inne są też moce w porównaniu z okularami. A jeśli jest astygmatyzm w oku, to jeszcze trzeba kąty dopasować.

@Nikodem
Jeśli na parę godzin, to wystarczy wizyta u optometrysty. Taki vision express np. daje chyba jakieś rabaty na wizytę, jeśli weźmiesz u nich soczewki. Niby
  • Odpowiedz
@thislookslikeheresy: jeśli weźmie moc taką jak w okularach, to będzie przecież ok. Najwyżej będzie nieco gorzej widział.
Moja mama ma astygmatyzm i sporą wadę. Po 30 latach noszenia okularów kupiła soczewki na pałę i się przekonała, więc OPowi oczy nie wypadną jak kupi soczewki na pałę i ponosi kilka godzin
  • Odpowiedz
@Nikodem: nie wiem ( ͡° ͜ʖ ͡°) o 0,25 nie byłoby różnicy, 0,5 możesz widzieć /za wyraźnie/ i w końcu zacznie boleć głowa. Ale raczej powinieneś dać radę. Jak ja mam -2,75 i założę okulary -2,25 to przez chwilę nic nie widzę, a po chwili obraz się wyostrza, tylko własnie czuć że jest za mocno ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Nikodem: różnica 0.5 jest duża. Czy na pewno masz -1? Czasami okulista może przypisać mniejszą moc, jeśli powiesz że nieraz siedzisz godzinami przed komputerem. Jest źle ubierać za mocne soczewki.
Jeśli okulista nie przypisał ci żadnych okularów do oczu z astygmatyzmem to możesz sam ocenić jak widzisz w soczewkach -1. Jeśli niedowidzisz ostro na 6 metrów to znaczy, że śmiało można brać soczewki o 0.25 mocniejsze.
A jeśli jednak siedzisz
  • Odpowiedz
@rukh: Sprawa zakończyła się w ten sposób. Kupiłem soczewki miesięczne z takimi wadami jakie miałem. Wziąłem je na testy do WSO jednakże po zaliczonych konkurencjach sprawnościowych, w trakcie czekania na rozmowę wielokrotnie próbowałem założyć te soczewki (1 raz w życiu) bez rezultatu. Poszedłem na rozmowę bez okularów i bez soczewek, zaliczyłem ją celująco xD
  • Odpowiedz
@Nikodem: yy.., albo nie masz wady, a jeśli coś dokucza, to może astygmatyzm Byłeś u okulisty?
Zrób gdziekolwiek badanie wzroku, zobaczysz co masz. Kilkadziesiąt złotych chyba za wizytę.
  • Odpowiedz
@rukh: Byłem wczoraj u okulisty i stwierdziła, że mam lekki astygmatyzm a wady prezentują się następująco:
Prawe: -1.00/ -0.25 C
Lewe: -1.75/ -0.25 C
Rozmowę zaliczyłem celująco bo to tylko rozmowa, taka jak o pracę więc nie trzeba było nic czytać z żadnych tablic itp. Nie chciałem brać okularów bo co to za żołnierz co nosi okulary -> gorzej bym wypadł xD. A co do soczewek, są jakieś soczewki dla
  • Odpowiedz
@Nikodem: patrzyłem na allegro, cylinder (astygmatyzm) przy soczewkach dopiero jest od 0.75. Ty masz dość mały astygmatyzm, więc nie zaszkodzi brać zwykłe soczewki.
Standardowe rozmiary to 14,2 bądź 14,0 średnicy oraz wypukłość z promieniem 8,6 lub 8,7. To są parametry kształtu soczewki. Więc jeśli zamawiasz soczewki, to najlepiej -1.00 na prawe, a -1.75 na lewe (może i też być -1.5 na lewe by zmusić oczy by z czasem przybliżały się
  • Odpowiedz
@Nikodem: a jeśli chodzi o okulary, bo taka wada jaką ty masz jest niewygodna do codziennego użytku, nawet oglądając telewizję z kilku metrów może przeszkadzać,
to ja zamawiałem swoje okulary na Aliexpress.
Cena nie wyniesie cię nie więcej niż 80zł za komplet z soczewkami do okularów.
Dodając do koszyka oprawki i soczewki, to kupując daje się informacje jaką masz wadę.
Oprócz tych danych, co mi podałeś, podaje się jeszcze oś cylindra, czyli pod jakim kątem masz większą wadę (astygmatyzm) ---- oraz rozstaw źrenic (PD) (odstęp między środkami oczu
  • Odpowiedz