@f1x_pl: czy ja wiem, miałem 2 auta z tym i bez tego nei da się jeździć według mnie.. @mati9815: widac nie jeździłeś steptronickiem - według mnie bez tego nie da się jeździć (bez hamowania silnikiem np..)
@mati9815: automat służy tylko do tego by nie musieć trzymać sprzęgła w korkach. Nie wyobrażam sobie jazdy BMW bez możliwości zmiany biegu wtedy kiedy potrzeba i bez hamowania silnikiem - przecież przy dynamicznej jeździe hamulce będą do wymiany co pół roku..
@sorek Być może zależy to od pojemności. W moim 4.4 praktycznie go nie używam. Jak wyprzedzam kolumnę to sam sport wystarczy. Natomiast kilka razy z czystej ciekawości redukowałem z 5 na 3 i po kilkunastu takich redukcjach skrzynia dziwnie przeciągała przez jakiś czas. Wykluczam anomalie, bo remont miała ~60k temu. Obstawiam, że olej się zbyt mocno rozgrzewa przy takich redukcjach. Dlatego myślę, że automat starej generacji to mniejsze ryzyko przy kupnie.
@f1x_pl: sam poluje na 540i i sam mając M54B25 (czyli w sumie słabszy B28..) muszę potwierdzić - niestety zmiana biegów to jedyne co daje - natomiast nie zauważyłem tego co Ty mówiłeś.
@mati9815: no ok, tylko mowię że hamowanie silnikiem jest zdrowe dla całego auta.
@sorek W sumie W 4.4 taka redukcja z 5 na 3 to jest niezły w------l, bo czasem przy podobnej prędkości kickdown redukuje tylko jeden bieg. Być może stąd ta różnica. Ogólnie to słyszałem, że 5hp24 do M62 tak średnio pasowały, co w sumie potwierdziłem generalnym remontem :P. Co prawda objawy nie były jakieś tragiczne, ale ze skrzyni ponoć została tylko obudowa :D.
https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-5-klasyczne-2-8-193km-benzyna-na-czarnych-starych-tablicach-1-wlasciciel-ID6yzdFx.html#134a3c070c
#samochody
Komentarz usunięty przez autora
@mati9815: widac nie jeździłeś steptronickiem - według mnie bez tego nie da się jeździć (bez hamowania silnikiem np..)
@mati9815: no ok, tylko mowię że hamowanie silnikiem jest zdrowe dla całego auta.
Edit:
Popatrzyłem w papiery i od remontu nakręciłem 103k. Czyli nie 60k jak pisałem :P. Tyle kręcę, że już nie ogarniam :D.