Wpis z mikrobloga

Jak to jest, że na wykopie wyśmiewa się Ziębę, a z drugiej bryluje berło do jego klona siejącego pseudonaukowy bełkot?

[[Pod Mikroskopem] "Nagonka" medialna na masło i olej kokosowy. Czy słuszna?](https://www.wykop.pl/link/3809677/comment/46650257)

Cała retoryka filmu opiera się na wyśmiewaniu obecnego konsensusu naukowego i cherrypinckingowym powoływaniu się na pojedynczych podrzędnych badaczy czy prace.

Ale czego innego spodziewać się po typie, który ma poważne problemy (najwidoczniej z kompleksami) i musiał kłamać na temat swojego wykształcenia?

Przypomnę tylko ostatnie fakty:

Pan okazał się zwykłym oszustem podającym się za patomorfologa. Tak naprawdę nie jest ani specjalistą patomorfologii, ani nawet lekarzem. Wszystko wskazuje na to, że doktoratu również nie ma, choć zgadza się z rzeczywistością średnia ze studiów, którą również chętnie "argumentował" w dyskusjach z obserwującymi (nie żartuję - powołuje się też na oceny z liceum, oceny z matury i wyniki licealnej olimpiady biologicznej - ekscentryczne jak na dorosłą osobę).

A co do jakości merytorycznej jego filmików, cóż - jest różna. Niektóre nagrania są fajne i porządnie zrobione, inne niekoniecznie. W niektórych wprowadza słuchających w błąd ewidentnie, w innych uprawia radosny "cherry-picking", dobierając dokumentację pod tezę, w jeszcze kolejnych rozwija swoje tezy pozostające w sprzeczności z aktualną wiedzą i wskazaniami medycznymi. Przypominam wam, że nasz ulubiony naczelny hochsztapler RP również na swoje wywody przywołuje literaturę, rzecz w tym, że literaturę należy dobierać rzetelnie i rzetelnie przedstawiać jej rzeczywiste implikacje, a z tym u naszego jutubera bywa różnie. Jeśli dodać do tego lekceważące komentarze np. o "większości psychiatrów" przepisujących leki antydepresyjne "na smuteczki" celem uzależnienia od siebie pacjentów... Ekhm. Pozdrawiam czytelniczki i czytelników chorujących na depresję. Pozdrawiam też czytające osoby zajmujące się zawodowo psychiatrią.

https://www.facebook.com/patolodzynaklatce/posts/634531460078754

Damian Parol:

Patryk, który prowadzi ten kanał, ostatnio okrył się niesławą, po tym jak skłamał, że środki antykoncepcyjne zwiększają ryzyko nowotworu endometrium - wyjaśniam, że wiarygodne badania wskazują na coś dokładnie odwrotnego (link dole). Kłamstwo wynika najprawdopodobniej z ideologicznych przekonań Patryka.

Nie jest to jedyna nieprawdziwa informacja na jego kanale. Mówił też nieprawdę w kwestii cholesterolu i miażdżycy, błonnika i nowotworu żołądka, oleju z wątroby rekina, konieczności suplementacji żelaza przez wegetarian czy znikomej skuteczności chemioterapii. Być może jest tego więcej, ale sam mogę ocenić jedynie wiarygodność informacji z dziedzin, które mnie interesują.

#nauka #liganauki #pseudonauka #zieba #neuropa #ligamozgow
Clefairy - Jak to jest, że na wykopie wyśmiewa się Ziębę, a z drugiej bryluje berło d...

źródło: comment_zr1gqF7rfuukEAWf14lAwrB9PYR6jFHp.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@GlebogryzarkaCaterpillar: merytoryczne argumenty na co? Na jego alternatywne fakty nie mające poparcia w stanowiskach żadnych poważnych instytutów?

Kiedyś sprawdzałem jego linki spod filmu i głównym źródłem na którym się opierał była książka kolesia wierzący w płaską ziemię i w to, że grawitacja nie istnieje.

Masz tu świeżą pracę odnoszącą się do kontrowersyjnych tematów w dziedzinie kardiologii (w tym olej kokosowy i jajka o których patryś opowiada bzdury). Podpisało się pod nią 12 czołowych specjalistów w tej dziedzinie, a wszystko oparte jest na mnogich
  • Odpowiedz
Kiedyś sprawdzałem jego linki spod filmu i głównym źródłem na którym się opierał była książka kolesia wierzący w płaską ziemię i w to, że grawitacja nie istnieje.

@Clefairy: Pamiętasz może pod którym to było filmem? Chciałem to sobie zweryfikować i jeśli to prawda, to Patryk traci u mnie całą wiarygodność.
  • Odpowiedz
@Clefairy: No to grubo... Bardzo dziękuję za tak szczegółową odpowiedź.
Najgorsze w Patryku jest to, że zapewne między tymi powielanymi kłamstwami przewija się dużo faktów, ale te filmy nie są robione po to, by weryfikować każdą podaną w nich informację.
  • Odpowiedz
@Clefairy: bo dużą ilość wykopu stanowią ludzie którzy nie mają pojęcia o medycynie, a facet podawał się za patomorfologa i zrobił kilka dobrych materiałów, oraz kilka pseudonaukowych, dla kogoś kto się na tym nie zna wydaje się, że ziomek jest mądrym naukowcem
  • Odpowiedz
@Clefairy: a jak powoływał się na swoją wysoką średnią na studiach to mnie już całkiem r-------o xD Byłem 2 lata na analityce medycznej, niestety ale sporo ludzi trafia tam z kompleksami bo nie dostali się na lekarski, a na uczelni wykładowcy też po analu ich utwierdzają w tym, że są lepsi od lekarzy i mają większą wiedzę, wychodzą z tego śmieszne rzeczy, że zamiast być dumnym ze swojego notabene trudnego
  • Odpowiedz