Wpis z mikrobloga

#lublin #jakoscpowietrza #srodowisko

Wróciłem z urlopu nad morzem, kameralna miejscowość, dom blisko lasu... byłem tam ponad 10dni.. Wjeżdzając już samochodem do Lublina, zacząłem się normalnie dusić spalinami.. Teraz siedząc w swoim mieszkaniu, mając otwarte okno czuje strasznie jak moje płuca wypełniają spaliny, nie mieszkam nawet przy drodze, czuje jak wszystko od środka mam nimi zalepione.. Jest to straszne uczucie. Zawsze jak wracałem z nad morza czułem różnicę w powietrzu ale nigdy tak kolosalną jak teraz.. Jedyne co się zmienia z roku na rok, to co raz to mniej zieleni, drzew, masowe wycinki, więcej samochodów.. no i ciągle stare autobusy które zostawiają za sobą kłęby czarnego dymu i były rejestrowane jeszcze w XX wieku.. Nie wiem czy jest w Polsce inne miasto z takimi starymi rzęchami jak lublin

Mieszkając tutaj człowiek jest przyzwyczajony i tego nie odczuwa, ale zmiana klimatu i powrót tutaj to jest coś okropnego..
  • 7
@r5678 myślę że sobie mocno wmawiasz tą różnicę z roku na rok, jeśli chodzi o tabor to jesteś w ogromnym błędzie, mamy najnowocześniejszy w Polsce to raz, a dwa to ponad połowa ruchu autobusowego to trolejbusy które nie emitują spalin, druga sprawa to masowa wycinka zieleni, gdzie? nazywasz masową wycinką, wycinkę pod różne inwestycje? te kilkadziesiąt drzewek i krzewów na ponad milion łącznie w Lublinie robi aż taką robotę?
@xtr3mist: Najnowcześniejszy tabor i zawsze jak korzystam z KM to jadę autobusem na czarnych blachach. Jadąc dzisiaj do domu, był właśnie przede mną taki autobus na Lwowskiej co zrobił taką chmurę czarnego dymu, ze mało było co widać. Poza tym dlaczego miasto zrezygnowało z autobusów na CNG, skoro blisko zajezdni jest stacja ? Mieszkam w Lublinie od urodzenia.
Różnicy sobie nie wmawiam bo nawet nie zwrócił bym na to uwagi gdyby
@r5678 Zagraj w totolotka, bo jeżdżąc po Lublinie KM i zawsze trafiać na autobusy na czarnych blachach to na prawdę życiowy fart. Nie wiem jak długo u Ciebie to od urodzenia ale u mnie też od urodzenia i będzie to w okolicach 30lat przez które widzę jak Lublin zmienia się zdecydowanie na plus.

Bronowice masz pewnie na myśli ten skwer gdzie teraz postawili bloki, na około jest mimo wszystko mnóstwo zieleni.
Górki