Wpis z mikrobloga

@shakar:

żydzi

pieniądze

dlatego, a z tym stwierdzeniem że trudniejszy to nie zapędzałbym się tak, bo te języki i frameworki z nimi związane nie mają ze sobą dużo wspólnego. inb4 ręczne zarządzanie pamięcią i wskaźniki takie trudne
  • Odpowiedz
@shakar: Wiekszy popyt bo jako byly C++ developer (skonczylem na poziomie junior) a teraz blisko 15+ lat z Java to chyle czola przed dobrym kodem napisanym w C++. Z reka na sercu nie potrafie napisac dobrego kodu w tym jezyku i dziwi mnie gdy ktos z C++ zarabia duzo mniej ode mnie. Niestety takie prawo rynku.
  • Odpowiedz
@shakar: Biznes = Java. Chyba że jakieś okropne programy do HFT, ale to nie jest 'oprogramowanie biznesowe' ;) @yale: Projekty z C++ zaczyna się od "robimy bez lipy, C++11, dobre praktyki, obowiązkowe oglądanie wszystkich prelekcji Scotta Meyersa raz w tygodniu", a potem okazuje się, że jakaś potrzebna nam biblioteka ma API z epoki C++98, połowa programistów kopiuje ze stackoverflow jakieś podejrzane hacki, druga połowa nie rozumie tak dobrze nowoczesnych cech
  • Odpowiedz
@shakar: Prawo popytu i podaży, aka ,,czemu piłkarze zarabiają miliony euro a strażacy 2k na rękę". Po prostu java jest łatwiejsza, łatwiej można ją wykorzystać w większości komercyjnych projektów, co oznacza duży demand = większe zarobki. C++ to z punktu widzenia pisania projektów komercyjnych nisza ;)

Też mnie to boli, ale nic nie poradzisz :P
  • Odpowiedz