Aktywne Wpisy
Cinoski +20
marian-stefan +699
Czego nie rozumiesz polaczku? Jesteś po prostu spięty, nie to co ci wyluzowani hiszpanie.
#lewandowska #lewandowski #p0lka
#lewandowska #lewandowski #p0lka
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
W sporach o wolną wolę można z grubsza przedstawić 4 główne stanowiska:
Pozwoliłem sobie dodać czynnik różnicujący w postaci szeroko pojętego zadowolenia z własnego zycia, każdy niech to sobie zdefiniuje jak chce. Jestem ciekawy, czy określone stanowisko w tej debacie ma wpływ na "dobrostan" psychiczny.
Pełne odpowiedzi (Tutaj, bo są za długie):
1. Determinizm jest prawdziwy, wolna wola jest niemożliwa (Twardy determinizm), jestem szczęśliwy
2. Determinizm jest prawdziwy, wolna wola jest niemożliwa (Twardy determinizm), jestem nieszczęśliwy
3. Determinizm jest prawdziwy, wolna wola jest możliwa (Kompatybilizm), jestem szczęśliwy
4. Determinizm jest prawdziwy, wolna wola jest możliwa (Kompatybilizm), jestem nieszczęśliwy
5. Determinizm jest fałszywy, wolna wola jest niemożliwa (Inkompatybilizm), jestem szczęśliwy
6. Determinizm jest fałszywy, wolna wola jest niemożliwa (Inkompatybilizm), jestem nieszczęśliwy
7. Determinizm jest fałszywy, wolna wola jest możliwa (Libertarianizm metafizyczny), jestem szczęśliwy
8. Determinizm jest fałszywy, wolna wola jest możliwa (Libertarianizm metafizyczny), jestem nieszczęśliwy
9. Inne (Jeżeli możesz, rozwiń w komentarzu)
Jeżeli ktoś potrafi znaleźć link do podobnych badań i go tutaj umieścić, to będę wdzięczny.
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.
#filozofia #ankieta #pytanie #psychologia #wygryw #przegryw
Jakie stanowisko dotyczące wolnej woli zajmujesz? + Czy jesteś zadowolony z życia?
Wolna wola jest i jest prawdziwa, jednak jako jednostki podejmujemy decyzje kierując się wpływem środowiska wychowania i akceptacji ze strony osób z którymi utrzymujemy kontakt (rodzina, znajomi, współpracownicy).
Jakiekolwiek zachowania z naszej strony które spotkają się z dezaprobatą społeczeństwa odsuwają nas na margines a tymsamym uniemożliwiają szczęśliwą egzystencję.
Z tego powodu ludzie szukają grup społecznych z
Z drugiej strony wolna wola też jest możliwa, bo choćbyś zrobił najlepszą maszynę liczącą wszystkie czynniki mające wpływ na człowieka, a potem z jej pomocą próbowałbyś zgadnąć co zrobię, zawsze mógłbym ci zrobić na złość i dokonać czegoś innego, tak że