Aktywne Wpisy

Winatuska +583
Najglosniej krzycza o tym zgnilym zachodzie ci co nigdy ze wsi nie wyjechali nie mowiac za granice

Nordri +91
Mirki, 3majcie kciuki, żeby jakoś przeżyć!
Dziś zaczynamy, może do końca nie osiwieję xD
#budowadomu #bojesie #stres #bedziedobrze ?
Dziś zaczynamy, może do końca nie osiwieję xD
#budowadomu #bojesie #stres #bedziedobrze ?
źródło: temp_file1333998152860654698
Pobierz

Arkusz 1 zawiera dane w kolumnie A i B. Kolumna A jest niezmienna i zawiera dane w komórkach A2:A17; dane w kolumnie B będą się zmieniać. Arkusz 2 zawiera w kolumnie A dokładnie te same dane co na arkuszu 1 kolumna A. Cały problem polega na tym żeby stworzyć makro (i potem wpiąć je pod guzik) który skopiuje dane z Arkusza1 zakres B2:B17 i wklei jako wartości do pierwszej pustej kolumny w Arkuszu 2 zaczynając od wiersza 2 i będzie tak działał dopóki nie zapełni wszystkich kolumn od B do CW. Czyli pierwsze odpalenie tego makra kopiuje dane z Arkusza 1 B2:B17 do Arkusza 2 B2:B17. Drugie odpalenie makra kopiuje dane z Arkusza 1 B2:B17 i wkleja jako wartości do Arkusza 2 C2:C17. Trzecie odpalenie kopiuje z Arkusza 1 B2:B17 i wkleja jako wartości do Arkusza 2 D2:D17. I tak dalej.
Pomożecie? Oferuję plusy i wdzięczność :D
Sub guzik()
Set a1 = ThisWorkbook.Sheets("arkusz1")
Set a2 =
W 2010 działa, zakładam że w 2013 też śmignie. Co prawda 2013 mam po angielsku, ale myślę że dam sobie radę z dostosowaniem :D Przy okazji jeszcze rozkminię jak to działa żeby na przyszłość nauczyć się samemu :)
A jak chcesz zacząć pisać w VBA to tutaj jest wszystko co warto na początku wiedzieć.
@croppz @Xune Albo od razu używaj numerów arkuszy zamiast nazw.
Set a1 = ThisWorkbook.Sheets(1)
Set a2 = ThisWorkbook.Sheets(2)
Z tym, że jeżeli wstawisz przed tymi arkuszami inne arkusze, to ich właściwość index (czyli te numerki) też ulegnie zmianie.
jest jeszcze coś takiego jako CodeName arkusza, która nie ulega zmianie przy operacjach na innych arkuszach. Na rysunku poglądowym w okienku project explorera to jest nazwa nie w nawiasach, natomiast w okienku properties to jest nazwa pod hasłem "(Name)" - nie mylić z "Name"
w
@zieloneKolanoApokalipsy: Dzięki mirku, człowiek uczy się całe życie. Ja bym obstawał przy numerach i po prostu pamiętał, gdzie wstawiam nowe arkusze, czy na początek, czy na koniec kolejki. "U mnie bangla :)"
źródło: comment_Tftgs9ZQGfk3JInRHvIGPvv76QlEEacd.jpg
Pobierz