Wpis z mikrobloga

Mirki z #programowanie albo bardziej #webdev dlaczego jak człowiek chce znaleźć coś dotyczące #js to zwsze znajduje rozwiązanie z użyciem jQuery, no dlaczego? tak jakby było nieodłączną częścią js? Denerwuje mnie to !
  • 14
  • Odpowiedz
Ja jestem raczej backend. W JS miałem nieprzyjemność pisać 15 lat temu. Nawet stworzyłem własne biblioteki do animacji pod IE6 jeszcze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
JQuery po prostu fajne jak ktoś musi napisać czasami jakieś kawałki frontu np. na własne potrzeby, albo tworzy cały serwis sam. Nigdy nie było mi potrzebne więcej niż Prototype, czy jQuery, choć systemy, dla których pisałem backed używały Exta i tego też ogarniam.
  • Odpowiedz
@den4y: Dlatego, że jeszcze parę lat temu jQuery było praktycznie niezbędne żeby utrzymać jako takie działanie między przeglądarkami.
Teraz jest z tym o wiele łatwiej, nowe DOM API, bardziej ujednolicone wsparcie. Teraz przy pisaniu dla IE 10+ przy pomocy Babela i paru polyfilli jQuery wydaje się być zbędne.
  • Odpowiedz
@baldi: Jest to jakieś rozwiązanie, ale tutaj nawet nie chodzi o to że wyświetla się opisane rozwiązanie w jQuery, po prostu ludzie często biorą za oczywistość że ktoś używa jQuery i nawet nie piszą że rozwiązanie jest z jego użyciem.
  • Odpowiedz
@niemamhumoru: no elo. Co tu długiego?

var xDD = document.getElementById('klocek');
xDD.onclick = function(){ this.style.backgroundColor = 'firebrick'; }

te przydługawe słowa kluczowe są podpowiadane przez programy do kodowania w HTML. Wpisujesz pierwsze 3 litery i wybierasz z małej listy, o jaką komendę ci chodziło. Nawet na pamięć nie trzeba umieć.
  • Odpowiedz