Panowie spod tagu #piwowarstwo chciałbym poprosić o pomoc ( ͡°͜ʖ͡°) Planuję niedługo uwarzyć swoją pierwszą warkę. Kompletuje zestawik i wybrałem następujące elementy: - zestaw startowy z browamatora, - termometr elektroniczny, - myjka do butelek, - Desprej 500 ml - środek dezynfekcyjny z rozpylaczem - Jodowy wskaźnik skrobi 20 ml
Co jeszcze warto dokupić lub zamienić (jakieś menzurki etc)? Lepiej kupić składniki oddzielnie czy taki zestaw będzie ok na pierwszy raz? Chłodnice, duży garnek będę miał od znajomego.
@jmyung: Jak wiesz, że złapiesz zajawkę i będziesz warzyć to moim zdaniem skompletuj osobno i: - zamiast grety weź grifo lub HD - kapsli ze 300 (kosztują grosze a jak się skończą to d--a) - aerometr kupiłem w Bricomarche od razu z cylindrem za 12zł - sraczwężyk do filtracji przy okazji z Brico - łyżka piwowarska w każdej kuchni
@jmyung: Dobrze ci piszą, ale ja znowu jestem zwolennikiem termometru elektronicznego. Wszystko zależy od tego, czy masz plany zająć się tym na dobre, czy wrzucisz to po pierwszym użyciu do garażu/piwnicy.
@jmyung: Znajdź sobie sklep, gdzie jest wszystko. Kupuję w centrumpiwowarstwa.pl, moim zdaniem bardzo dobrze zaopatrzonego. Mają też przezroczyste fermentory.
@jmyung: z piwnego kraftu podałem tylko przykład. Mi podpasowały przezroczyste, bo wszystko widać bez otwierania. No i są nieco większe, w tych mniejszych niestety czasami z pianą się nie mieści. Aczkolwiek sklep sprawdzony przeze mnie kilkukrotnie. Moja greta po kilku warkach zaczęła masowo ciąć szyjki i teraz szukam raczej z grubym kolnierzem :/
@Nemrod: @hpiotrekh: Okej. Sprawdzę oferty tych sklepów i zamówię co się da ( ͡°͜ʖ͡°) Dzięki wielkie za info. Jak coś to będę dalej męczyć pytaniami ;)
@takimireczek: termometr na podczerwien nie nadaje sie do zacieru, ani do gotowania brzeczki. Co najwyzej mozesz sobie nim sprawdzic ile stopni ma fermentor podczas fermentacji, bo o ile z cialami stalymi radzi sobie w miare dobrze, tak z cieczami (szczegolnie mocno parujacymi) pokazuje glupoty.
Ja wybrałem elektroniczny, bo ten szklany to znając życie zaraz rozbije ( ͡°͜ʖ͡°) Złożyłem potrzebne rzeczy, na dniach zamówię i będę się przymierzać do warzenia. Na pierwszą warkę wybrałem taką recepturę - APA. Jak myślicie, nie będzie za trudne?
@dutrasilva: przeważnie temp pracy do 60 C i cholera wie co powyżej się z nich uwalnia, szybko się niszczą (plamy po kilku warkach) a silikonowe temp pracy powyżej 200 C i wymieniasz jak się rozpadnie a po kilkudziesięciu warkach śladów zużycia nie widzę.
@jmyung: oxy jest do kupienia w auchan na dziale z proszkami, szukaj wybielacza z aktywnym tlenem, koniecznie do białego (w składzie nie moze byc środków powierzchniowo czynnych) takie białe granulki. Stosuje od poczatku i polecam (chemicznie to ten sam składnik a 10x taniej 6zł za 400g) . Zamiast despreju kup a-----l (moze być izopropanol, albo spirytus ) i zmieszaj z wodą na 80% alkoholu (taka mieszanka najlepiej odkaża)
w ikei jest fajny elektroniczny termometr za 25zł ale ma jedna wade po jakimś czasie przecieka woda do czujnika i głupoty pokazuje, wiec trzeba to dobrze uszczelnić silikonem etc.
Zamiast reduktora użyj podkolanówki albo innej babskiej skarpetki o drobnych oczkach (tylko pierw niech sie pomoczy we wrzątku z oxy żeby troche kolor puściło), bardzo dobrze sprawdza sie do odfiltrowania chmielin etc. (oczywiscie i tak zadbaj żeby jak najmniej
#powodz twarze nieskalane myśleniem XD I niech nikt nie pisze że obawiali się niskich odszkodowań. Hasła są jasne, żadnych zbiorników nigdzie w Kotlinie Kłodzkiej! Nie ma nigdzie haseł "chcemy godnych odszkodowań lub nowych domów"
- zestaw startowy z browamatora,
- termometr elektroniczny,
- myjka do butelek,
- Desprej 500 ml - środek dezynfekcyjny z rozpylaczem
- Jodowy wskaźnik skrobi 20 ml
Do tego wybrałem zestaw surowców - BA Colorado Double IPA 18° oraz dodatkowe 11g drożdzy US-05
Co jeszcze warto dokupić lub zamienić (jakieś menzurki etc)? Lepiej kupić składniki oddzielnie czy taki zestaw będzie ok na pierwszy raz? Chłodnice, duży garnek będę miał od znajomego.
Dzięki z góry!
Generalnie zestaw startowy zawiera:
fermentor uniwersalny 30 litrów z kurkiem spustowym,
termometr ciekłokrystaliczny na fermentor 4-28°C,
fermentor uniwersalny 30
- zamiast grety weź grifo lub HD
- kapsli ze 300 (kosztują grosze a jak się skończą to d--a)
- aerometr kupiłem w Bricomarche od razu z cylindrem za 12zł
- sraczwężyk do filtracji przy okazji z Brico
- łyżka piwowarska w każdej kuchni
grety nie kupuj
fermentor polecałbym 33L i przezroczysty, wg mnie bez rurki a oba z zaworkami https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Fermentor-33-L-z-pokrywka-oraz-skala/214
rurkę do rozlewania chyba warto mieć.
reduktor kupiłem i chyba niewiele to daje.
wężyk igielitowy to faktycznie porażka, twardy jak
Generalnie mam plan na kilka warek ( ͡° ͜ʖ ͡°) A kapslownice chyba póki co pożyczę od kumpla, bo on ma jakąś lepszą więc możliwe że grifo.
Moja greta po kilku warkach zaczęła masowo ciąć szyjki i teraz szukam raczej z grubym kolnierzem :/
@Nemrod ja używam i jestem zadowolony, pokazuje mi w sumie to samo co zwykły elektroniczny
Zawołam wszystkich
@Wafellini: @Nemrod: @takimireczek: @hpiotrekh:
Zamiast despreju kup a-----l (moze być izopropanol, albo spirytus ) i zmieszaj z wodą na 80% alkoholu (taka mieszanka najlepiej odkaża)
w ikei jest fajny elektroniczny termometr za 25zł ale ma jedna wade po jakimś czasie przecieka woda do czujnika i głupoty pokazuje, wiec trzeba to dobrze uszczelnić silikonem etc.
Zamiast reduktora użyj podkolanówki albo innej babskiej skarpetki o drobnych oczkach (tylko pierw niech sie pomoczy we wrzątku z oxy żeby troche kolor puściło), bardzo dobrze sprawdza sie do odfiltrowania chmielin etc. (oczywiscie i tak zadbaj żeby jak najmniej