Wpis z mikrobloga

#android #xperia #lineageos

Mirki, mam Xperia Z3 Compact i kusi mnie, żeby zainstalować nieoficjalnego LineageOS 14.1. Jednak trochę mi szkoda odblokowywać bootloader, bo mam jeszcze na niego gwarancję do przyszłego roku. Z drugiej strony jak pomyślę, że będę mieć andka 7.1.1, do tego jak jeszcze zrobię roota i poinstaluję moduły Xposed, to będę mieć wszystko, czego nie mam na stocku. Więc pytam się was co robić? Zostać jeszcze na stocku, bo gwarancja i w razie czego jak się coś stanie, to będę mógł liczyć na naprawę czy instalować, bo nowszy system i dużo modułów, które uprzyjemnią mi korzystanie z telefonu.

PS Mam świadomość, że na custom romach nie wszystko działa perfekcyjnie, chociaż w tym przypadku rzekomo wszystko działa dosyć stabilnie, pomimo, że to unofficial.
  • 5
@baniorz_z_modzela: Co do odblokowania bootloadera, wystarczy zrobić backup kluczy, które przywracasz przed oddaniem na gwarancję. Xposed póki co nie działa na 7.0 i wyżej. Lepszym rozwiązaniem, a przynajmniej według mnie, jest coś oparte na stocku.
@Sprite3G: No w sumie na stocku mogę zrobić też roota i pobawić się z Xposed, ale jak już iść na całość, to chciałem wraz z nowszym softem, ale znowu też teraz się dopiero dowiaduję, że na Nougacie xposed nie pyka. Widziałem gdzieś rozwiązanie, że można zrobić roota na Z3C bez odblokowania bootloadera, trzeba mieć tylko Kitkata zainstalowanego, ale nie wiem czy jakbym zainstalował później akutalizację, to czy root by się zachował