Wpis z mikrobloga

@tttomasz: no naprowadziłeś na ten trop, ale ojciec jest fanatykiem kur i np zielononozki to male robia jaja raczej (starsze juz wieksze) i sa raczej też bladawe niż pomarańczawe. Poza tym jest taka wielka nagonka na te jajka ze sklepu a chemicznie to się tak naprawdę dużo nie różnią jajka od siebie, ważniejsza jest odmiana wtedy się smakiem różnią.
@tttomasz: nie wiem bo nie jestem ekspertem od jaj. Wiem, że jajka od kur, które sobie chodzą na wsi po podwórku też bywają jasnożółte jak i ciemne, nasycone. Liczy się smak a tu zazwyczaj czuć różnicę między sklepowymi a ze wsi
@tttomasz: każda kura jest innej rasy, może te ekologiczne/wolnywybieg były np zielononóżki? Kolejna sprawa to wiek kury. Kura zazwyczaj zaczyna nieść jaja w około 6 miesiącu życia. Zaczyna od małych jajek S (5% wszystkich zniesionych jaj), potem niesie M (20%) reszta to L i XL. Im kura starsza tym wieksze jajko.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Jajko_(kulinaria) - na dole podane klasy wagowe

Co do koloru żółtka to wystarczy dodać troche marchewki do diety kury (