Wpis z mikrobloga

#druk3d #diy

Chciałem nauczyć się konfiguracji softu drukarki i nabyć jakieś doświadczenie w budowie/obsłudze drukarek zaczynając od konstrukcji bazującej na silnikach z napędów optycznych komputera. Na filmie 4:11 jest pokazany efekt wydruku. To jest max co da się wyciągnąć z takiej konstrukcji, czy po prostu autor coś źle skonfigurował? Nie oczekuję idealnego wydruku po takiej konstrukcji, jestem ciekaw na ile sobie można pozwolić co do dokładności. Mam 1.5k pln na to, ale wolałbym najpierw mniejszym nakładem kosztów zobaczyć w praktyce jak to wygląda i czy się w to wkręce.
GRBAS - #druk3d #diy 

Chciałem nauczyć się konfiguracji softu drukarki i nabyć jak...
  • 10
@eternaljassie: Zapomnialeś o swoim reflinku ( ͡° ͜ʖ ͡°) Przestań już spamować o tej drukarce.
@GRBAS: Miałeś do czynienia z drukarką 3D, widziałeś wydruki "na żywo"? Jeżeli nie to popytaj znajomych może znajdź kogoś kto ma drukarkę 3D, jakieś fablab w swojej okolicy https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1Y4Zk1mpxLWpl5Zer1OhrmQFWfaw&hl=en_US≪=52.1131738546203%2C18.551669500000003&z=6). W internecie wszystko wygląda na bardzo fajnie, i wydruki ładne, i drukarki bezproblemowe a później okazuje się że trzeba kalibrować, i
później okazuje się że trzeba kalibrować

@Paatryk93: Jak ktoś zaczyna budować maszynę zanim zdobędzie odrobinę wiedzy z zakresu jej działania to tak jest, że każdy kolejny problem jest niespodzianką.
@GRBAS: Maszyna jest niezbyt sztywna mówiąc lakonicznie, na wózkach są spore luzy, nie jestem pewien czy użyte sterowniki mają opcje mikrokroku, bo bez tego silnik krokowy z floppy robi tylko 25 kroków na obrót - rozdzielczość jest do dupy. Niby wszystko