Wpis z mikrobloga

#motocykle

Właśnie pozbylem sie mojego Nolana n71, ktory okazal sie totalna klapa. Szukam kasku ze sredniej półki, zalezy mi tylko na tym aby był cichy i miał blende.
Osobiscie przymierzałem te cztery kaski, w zasadzie to tylko do bella nie jestem przekonany bo ma ta aktywna blende i nie wiem jak ona sie zachowa w praktyce.
A najblizej mi do scorpiona. Jakies opinie na temat tych marek?

bell qualifier dlx
scorpion exo 510
hjc is -17
airoh storm
  • 31
  • Odpowiedz
@kisiel119: mam is, nawet w tym samym malowaniu. ciężko będzie mi się odnieś do tego czy kask jest głośny czy też nie, bo nie ma porównania. Ale w mojej subiektywnej opinii, jest głośny a sam sposób "włączenia" blendy jest co najmniej dziwny. chodzi mi o to, że mechanizm jest na górze, a nie jak w większości kasków z boku. przez co ciężko trafić podczas jazdy, no i czasem wiatr też
  • Odpowiedz
  • 0
@kisiel119 kupiłem na początku tego sezonu Nolan n87 i myślę, że też możesz go brać śmiało pod uwagę, fajny szeroki wizjer, blenda i pin lock w zestawie. Przy większych prędkościach głośny ale to chyba normalne :)
  • Odpowiedz
  • 0
@kisiel119 szum jest dla mnie mocno uciążliwy dla mnie dopiero powyżej 130km/h. Można też do tej prędkości spokojnie rozmawiać przez interkom :). Tylko trzeba pamiętać, że to sporo będzie zależeć od tego czy i jaką masz owiewkę ;)
  • Odpowiedz
tez mi ta blenda nie lezy, wiec hjc odpada :)

@kisiel119: masz np. bardzo dobry FG-ST, który bije na głowę IS-17. Masz bardzo dobrego Sharka S700, albo nowszego Skwal-a, w podstawowym malowaniu, w dobrej cenie powinieneś dostać też Sharka Speed-R, który nokautuje wszystkie powyższe.
  • Odpowiedz
  • 0
@kisiel119 jak masz możliwość, to sprawdź Icona Airmada. Bez malowania powinieneś dostać w tym budżecie. Bardzo wygodny i dość cichy kask.
  • Odpowiedz
szum jest dla mnie mocno uciążliwy dla mnie dopiero powyżej 130km/h. Można też do tej prędkości spokojnie rozmawiać przez interkom :)

@Atan: to jest kwestia raczej interkomu. Mam FG17, który jest CHOLERNIE GŁOŚNY a przy 200 da się rozmawiać przez interkom :)

@kisiel119: HJC na pewno nie będzie cichy zwłaszcza w takiej kwocie
  • Odpowiedz
@kisiel119: Ta, w IS-17 jeździłem, teraz przeważnie jeździ w nim plecaczek, mam FG-ST na co dzień i RPHA-ST na dłuższe wypady, Speed-R, jak i S700 miałem na głowie w czasie takich jakby dni otwartych, kiedy można było sobie przez kilka godzin w nich polatać.
  • Odpowiedz
@czarny_matt94: do turystyki i na dalsze wypady są stopery do uszu, nawet najcichszy kask na rynku, któryś z Schubertha bodajże, ma 84dB, czyli, hałas na tyle duży, że po 15 minutach może dojść do uszkodzenia słuchu. Tak Skwal jest głośny, IS jest głośny, RPHA też jest głośny, #!$%@?...ogarnijcie, że nie ma cichych kasków, są tylko głośne i zajebiście głośne ;).
  • Odpowiedz
@11mariom: ale ja nie powiedziałem, że mam z nią problem, z technicznego punktu widzenia, bo wszystko działa. uważam tylko, że ten sposób jest trochę mało przemyślany. Jak dla mnie w mało intuicyjnym miejscu. Czasem zdarzy mi się błądzić ręką po kasku w poszukiwaniu tego suwaka, a przy większych prędkościach, podmuchy wiatru tego nie ułatwiają. ale to tylko moja opinia, z którą można się nie zgodzić.
  • Odpowiedz