Wpis z mikrobloga

#motoryzacja #pytaniedoeksperta #mirkohelp #kiciochpyta
Mirki potrzebuje drugiej opinii przy problemach z samochodem. Pacjent to Golf 1.9 TDI AXR, objawy są takie:
- podczas jazdy temperatura spada w losowych momentach do zera, po krótszym lub dłuższym czasie wraca do normy
- problem nie występuje zawsze, zdarzało mi się zrobić kilkanaście kilometrów po mieście bez spadków, przy dłuższych trasach raczej widzę spadki
- wskazówka zawsze opada i podnosi się gwałtownie, to nie stopniowy spadek/wzrost, tylko jej maksymalna prędkość
- nawet gdy wskazówka leży nagrzewnica działa prawidłowo, daje ciepłe powietrze
- albo wskazówka leży, albo temperatura jest prawidłowa, nie ma problemów z nagrzewaniem się do końca lub przegrzewaniem
- silnik nagrzewa się w normalnym tempie, wskazówka potrafi polecieć w dół np przy 70, by potem skoczyć od razu na 80
- nie widzę zależności od stylu jazdy, czy stoję na światłach, czy wolno się toczę, czy jadę szybciej
- jak wskazówka leży silnik czasem potrafi sobie delikatnie podbić jałowe obroty (IMO normalne, ale nie chcę nic pominąć)
- żadnych kontrolek czy innych objawów, że coś jest nie tak, poza wskazaniem temperatury i czasem obrotami jałowymi
- nie sprawdzałem ubytku płynu mechanik nic nie wspominał żeby spadło

Odstawiłem auto do mechanika z podejrzeniem, że czujnik świruje - wg mnie temperatury są ok, tylko ECU czasem nie dostaje odczytu. Mechanik twierdzi, że jest jakiś problem w termostacie, bo dał mu trochę pochodzić i węże są zimne (nie spytałem czy pod obciążeniem lub chociaż na luzie, ale na większych obrotach), wentylator się nie załącza - termostat niedostatecznie się otwiera wg niego (sprawdzane dziś, pogoda u mnie 20+ stopni).
Może dla spokoju wymieniłbym go, ale ten termostat ma lekko ponad pół roku i max 10k km (WAHLER albo porównywalny zamiennik nie dam sobie głowy uciąć co było na pewno wstawione, ale żadne badziewie). Nigdy też nie było problemów ze zbyt dużą temperaturą, odkąd mam ten samochód wskazówka nie pokazała więcej niż 90. Wg mechanika spadki są przez gotowanie płynu i zapowietrzenie układu, czujnik nie wskazuje wtedy temperatury, bo zamiast z wodą ma kontakt z parą czy powietrzem. Tylko że miałem trasę gdzie na ponad godzinę wskazówka temperatury mi spadła do minimum i jechałem wtedy również kilkadziesiąt km po autostradzie 140km/h na 3k RPM, czy brak odczytu przez taki okres byłby normalny i nie zagotowałbym silnika, gdyby to było przez za słabo otwierający się termostat?
Niby termostat nie taki drogi, ale diagnoza mechanika nie bardzo mi pasuje, boję się że wymienię stosunkowo nowy i możliwe że dobry, by za parę dni okazało się, że to jednak nie to i zabawa od nowa.

Pompa wody stosunkowo świeża, ma 20-30k km.
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@HetmanPolnyKoronny nie wiem czy wszystkie vagi z tego okresu nie miały 2 czujników temperatury jeden dawał info do kompa a drugi na deskę rozdzielcza. Jak masz kabel to zobacz czy wskazania dla komputera skaczą tez, czy tylko wskazówka na desce. Miałem takie objawy jak ty i po wymianie czujnika i termostatu po problemie. Termostat wymieniony przy okazji. Ewentualne skoki temp. Mogą być spowodowane powietrzem w układzie a to może być skutkiem
  • Odpowiedz
@HetmanPolnyKoronny: bankowo czujnik, nalezy załozyc nowy oryginał i problem zniknie. To standard w tych modelach. Ja jeszcze modyfikuje nieco wsad licznika zeby ten wskaznik był jakos w miare liniowy bo fabrycznie to on pokazuje albo nic albo 90.
  • Odpowiedz
@HetmanPolnyKoronny: zmien mechanika bo jest kretynem, to po pierwsze. Para z plynu ma temperature otoczenia wewnatrz ze tak spada temepratura ? Dodatkowo, bezwladnosc czujnika, jest on metalowy i nawet jak wrzucisz go do zimnej wody to temeperatura bedzie opadac powoli.

Wymien czujnik.
  • Odpowiedz
  • 1
@HetmanPolnyKoronny są dwa czujniki
Nic się nie gotuje
Wymień zielony
ECU będzie widzieć temperature dobra bo na zegar jest inny czujnik (wyłącznie na zegar)
Więc np vcds live temperatura będzie ok.
  • Odpowiedz