Wpis z mikrobloga

Instalował ktoś z Was #windows z #uefi? Mam kilka pytań i już brakuje mi sił na tą j----ą instalacje. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BySpeedy: pisz od razu jaki masz problem :>

musisz mieć włączone uefi, włączony secure boot i nośnik z instalacją windowsa musi być w formacie uefi, w biosie możesz wyczyścić ewentualnie wpisy uefi po poprzedniej instalacji. Oczywiście ustawienia zależą od producenta biosu, często ustawienia rożnie się nazywają w różnych płytach głównych.
  • Odpowiedz
  • 0
@Dolan wszystko, co opisałeś wyżej się zgadza. Jedynie co mnie trapi to windows. Muszę szukać windowsa 10 w formacie uefi i po prostu go wypalić na dvd, jak zwykłego windowsa?
  • Odpowiedz
  • 0
@Dolan windowsa normalnie z torrentow mogę pobrać? Na laptopie było recovery ale wszystko się wysypało. Córka kolegi coś poprzyciskala i się wysypało do końca xd
  • Odpowiedz
@BySpeedy: jak z torrentów? ja bym nie ryzykował.. a miałeś już windows 10 zrobiony upgrade? Jaki model laptopa? Jeżeli recovery jest wciąż na dysku i nikt tego nie usunął ale nie działa bootowanie do recovery to jest jeszcze szansa ale to musiałbyś oddać komuś obeznanemu, przez mirko ciężko będzie to zrobić
  • Odpowiedz
  • 0
@Dolan chodziło mi o pobranie obrazu płyty. Model laptopa: asus f751s
W nim był fabrycznie zainstalowany win10. Poza tym przejrzałem partycje w instalatorze win7 i dysk jest całkowicie wyzerowany bez partycji.
  • Odpowiedz
@BySpeedy: no zasysa sobie nowe updaty pewnie, trzeba bylo instalować bez podłączonego kabla od internetu :P jak nie przejdzie to spróbuj jeszcze raz bez podłączenia do netu

osobiscie nie mialem nigdy tego problemu a już trochę komputerów na win10 zainstalowałem
  • Odpowiedz
  • 0
@Dolan niestety na secure boocie nie mogę uruchomić instalacji z USB. Jak wyłączam secure boot to instalacja idzie, ale do pewnego etapu. Spróbuję jeszcze raz uruchomić instalacje.
  • Odpowiedz