Tyle się naskrobałem, to zatostuję jako oddzielny post
Tasujecie się do BTC, jakbyście zapomnieli, że poza długoterminowym trendem wzrostowym istnieje również długoterminowy trend spadkowy ( ͡°͜ʖ͡°) Zresztą sami jesteście potwierdzeniem, że jest to bańka, która może pęknąć. Może jutro? A może przy wartości 3500$? Kto to wie?
Teraz napiszę co myślę:
Primo. Kupujecie, bo jest teraz na to moda. Wszędzie się trąbi o tym, że kurs osiąga nowe szczyty. Takimi jesteście błyskotliwymi inwestorami, to czemu nie kupiliście tysięcy BTC w roku 2009? Albo np. w 2012? (Odp. Bo spekulujecie na pałę)
Drugie primo. Jaki macie plan inwestycyjny? Przy jakich cenach sprzedacie? Przy jakich cenach kupicie? (Odp. Nie wiecie, bo spekulujecie na pałę)
Trzecie primo. Z czego wynikają te wzrosty? Nie do końca wiadomo. A wzrosty na poziomie 5-10% dziennie są nawet gorsze dla amatora-spekulanta, niż kilka nieudanych inwestycji pod rząd. Dlaczego? Bo niedoświadczony człowiek zaczyna wtedy myśleć emocjami i rządzi nim chciwość. Inwestuje coraz śmielej i bezmyślnie. Teraz jest wesoło, bo wszyscy zarabiają. Ale w końcu cena osiągnie swój szczyt. I może do niego nie wrócić przez kilka lat. Może nawet nie wrócić nigdy. A teraz powiem najciekawsze: wiele osób kupi na szczycie. Może to będzie ktoś z Was? Przypominam, że miejsca zmian trendu, to miejsca o dużej zmienności i wolumenie. To znaczy, że cena będzie się bardzo szybko i bardzo znacznie zmieniała. Będzie wtedy w ciągu kilku minut zarobić 2, 3, 4, może więcej %. Duża zmienność to symptom, którego należy się doszukiwać i przestrzegać, bo łatwo wtedy zrobić duże zakupy, gdyż "łojezu cena spadła o 7% w ciągu 10 minut! Ale się teraz dorobię!" A potem może się okazać, ze zaraz spadnie o kolejne 7%. Duży wolumen, czyli duża suma transakcji.
INB4: Jak jebnie, to będziecie tutaj się żalić i pocieszać nawzajem, że ludzie kiedyś zrozumieją, że BTC to przyszłość ( ͡°͜ʖ͡°)
P.S. Wierzę w Bitcoina. Bitcoin ma faktyczne zastosowania w różnych sprawkach, coraz częściej nawet legalnych ( ͡°͜ʖ͡°). Sam korzystałem z BTC. Wierzę też, że spekulowanie, czy jak Wy to nazywacie - inwestowanie to zajęcie dla ludzi z doświadczeniem. I że będzie płacz.
A tak swoją drogą to z wykresu widać, że najbliższe duże wsparcie to ~1250$. Być może korekta do niego nie dotrze ze względu na p o t ę ż n y trend, ale just sayin' ( ͡°͜ʖ͡°)
@NaPewnoNieZyd: Nawet nie doczytałem do końca, bo nie moge wytrzymać jak można zakładać że coś się kupuje czy sprzedaje po danej cenie to wykres ci mówi kiedy trzeba kupić a kiedy sprzedać ja początkowo myślałem że po dołku z marca btc dobije do 1400-1500$ a tu sie okazało że grube ryby ledwo co zakonczyły akumulację i co miałem wtedy wszystko sprzedać...
@NaPewnoNieZyd: przestań szkalować bitcoinowych inwestorów ( ͡°͜ʖ͡°) Nie znam się, to się wypowiem. Cały ten wypokowy entuzjazm wokół BTC i całej reszty, kojarzy mi się z podobnymi rakcjami drobnych spekulantów charakterystycznymi dla pękania kilku ostatnich baniek z innych rynków. Też się wtedy nasłuchałem o tym, jak to się nie podorabiają, jak to się przecież w końcu kurs odbije, jak to ich rynek zrobił w balona.
@NaPewnoNieZyd glupoty pierdzielisz . To samo czytalem 4 lata temu. Prawda jest taka ze nikt nie wie co bedzie a takie gadanie ze sraly muchy to najprawdopodobniej bedzie wiosna sa tylko pustym piepszeniem.
@NaPewnoNieZyd: ale o co kaman? do kogo piszesz? bo ja mam wrażenie, że tutaj prawie wszyscy siedzą w btc od ładnych kilku lat i absolutnie nikt teraz nie kupuje. A Ty wyskakujesz, piszesz do wszystkich z tagu i grasz wielkiego znawcę, który ma prawo pouczać innych. Serio nie wiem o chodzi ale jak chcesz to Ci przeleje trochę btc żeby dupka mniej piekła.
@Loginsrogim: Nie sądzę by "pierdzielił głupoty". Mówi rozsądnie. Pyta np. "jaki macie plan inwestycyjny?". To zdecydowanie nie jest głupie pytanie - zadaje się je inwestorowi inwestujacemu gdziekolwiek. Przykład - pękniecie bańki czy dramatyczna korekta na BTC wiąże się nader często z tym, ze nie jesteś w stanie zalogować się na swoją gieldę, lub ta "odmawia współpracy" na pwien czas. Jesteś na to przygotowany? A tak w ogóle, myślę, że - mówiąc
@Loginsrogim: @emjot86: Nie uczcie matki gary zmywać. ( ͡°͜ʖ͡°) Dorabiam spekulacją na forexie od paru lat. Nie zajmuję się tym profesjonalnie, bo nie umiem opanować nerwów przy dużych kwotach. Ale pareset złotych miesięcznie zarabiam. Może nie jestem jakimś wielkim autorytetem, ale nauczyłem się kilku rzeczy. Najważniejsza to nie przywiązywać się emocjonalnie do walut. I przez to mam na myśli również racjonalizację i usprawiedliwianie zakupów
@NaPewnoNieZyd: a idź Pan z takimi prowokacjami ;) jeżeli chodzi o strategie inwestycyjną to sporo ludzi ma jedną - sprzedać dopiero w okolicach emerytury ;)
Czytałem, że BTC jest teraz skupowany w Azji jako safe haven. To mogłoby nawet częściowo uzasadnić wzrost wartości. Jednak nie zapominajmy czym jest safe haven. Kiedy tylko powód, dla którego ludzie kupili BTC minie, sprzedadzą go ( ͡°͜ʖ͡°) No ale okej, może jest coś więcej. Może faktycznie nie jestem w stanie
@NaPewnoNieZyd: Znany był, tylko nikt nie rozumiał go. Siedziałem na googlu i czytałem o koparkach i innych cudach i nic nie zrozumiałem. Po latach dopiero go mam
„Naprawdę myślisz, że nabiorę się na tę wyjętą z dupy historyjkę?”
No tak średnio bym się z tym zgodził ( ͡°͜ʖ͡°) np nie chciałbym by przedszkolanką mojego dziecka była sojowa eko alternatywka z uśmiechniętej polski lgbt wydziarana po samą gębę xd #lidl #praca #heheszki #ankieta #pytanie
Tasujecie się do BTC, jakbyście zapomnieli, że poza długoterminowym trendem wzrostowym istnieje również długoterminowy trend spadkowy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zresztą sami jesteście potwierdzeniem, że jest to bańka, która może pęknąć. Może jutro? A może przy wartości 3500$? Kto to wie?
Teraz napiszę co myślę:
Primo. Kupujecie, bo jest teraz na to moda. Wszędzie się trąbi o tym, że kurs osiąga nowe szczyty. Takimi jesteście błyskotliwymi inwestorami, to czemu nie kupiliście tysięcy BTC w roku 2009? Albo np. w 2012? (Odp. Bo spekulujecie na pałę)
Drugie primo. Jaki macie plan inwestycyjny? Przy jakich cenach sprzedacie? Przy jakich cenach kupicie? (Odp. Nie wiecie, bo spekulujecie na pałę)
Trzecie primo. Z czego wynikają te wzrosty? Nie do końca wiadomo. A wzrosty na poziomie 5-10% dziennie są nawet gorsze dla amatora-spekulanta, niż kilka nieudanych inwestycji pod rząd. Dlaczego? Bo niedoświadczony człowiek zaczyna wtedy myśleć emocjami i rządzi nim chciwość. Inwestuje coraz śmielej i bezmyślnie. Teraz jest wesoło, bo wszyscy zarabiają.
Ale w końcu cena osiągnie swój szczyt. I może do niego nie wrócić przez kilka lat. Może nawet nie wrócić nigdy. A teraz powiem najciekawsze: wiele osób kupi na szczycie. Może to będzie ktoś z Was?
Przypominam, że miejsca zmian trendu, to miejsca o dużej zmienności i wolumenie. To znaczy, że cena będzie się bardzo szybko i bardzo znacznie zmieniała. Będzie wtedy w ciągu kilku minut zarobić 2, 3, 4, może więcej %. Duża zmienność to symptom, którego należy się doszukiwać i przestrzegać, bo łatwo wtedy zrobić duże zakupy, gdyż "łojezu cena spadła o 7% w ciągu 10 minut! Ale się teraz dorobię!" A potem może się okazać, ze zaraz spadnie o kolejne 7%. Duży wolumen, czyli duża suma transakcji.
INB4: Jak jebnie, to będziecie tutaj się żalić i pocieszać nawzajem, że ludzie kiedyś zrozumieją, że BTC to przyszłość ( ͡° ͜ʖ ͡°)
P.S. Wierzę w Bitcoina. Bitcoin ma faktyczne zastosowania w różnych sprawkach, coraz częściej nawet legalnych ( ͡° ͜ʖ ͡°). Sam korzystałem z BTC. Wierzę też, że spekulowanie, czy jak Wy to nazywacie - inwestowanie to zajęcie dla ludzi z doświadczeniem. I że będzie płacz.
A tak swoją drogą to z wykresu widać, że najbliższe duże wsparcie to ~1250$. Być może korekta do niego nie dotrze ze względu na p o t ę ż n y trend, ale just sayin' ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#bitcoin
nie #buldupy
#kryptowaluty
#przemyslenia
#przestroga
WUT? To w końcu spada czy rośnie?
Nie znam się, to się wypowiem.
Cały ten wypokowy entuzjazm wokół BTC i całej reszty, kojarzy mi się z podobnymi rakcjami drobnych spekulantów charakterystycznymi dla pękania kilku ostatnich baniek z innych rynków.
Też się wtedy nasłuchałem o tym, jak to się nie podorabiają, jak to się przecież w końcu kurs odbije, jak to ich rynek zrobił w balona.
Komentarz usunięty przez autora
@NaPewnoNieZyd: Wtedy Bitcoin był dość nieznaną technologią
@NaPewnoNieZyd: 100k USD
@NaPewnoNieZyd: Albo nie wiesz ty :P
@NaPewnoNieZyd: No z tym faktycznie niektorzy maja problem.
Czytałem, że BTC jest teraz skupowany w Azji jako safe haven. To mogłoby nawet częściowo uzasadnić wzrost wartości. Jednak nie zapominajmy czym jest safe haven. Kiedy tylko powód, dla którego ludzie kupili BTC minie, sprzedadzą go ( ͡° ͜ʖ ͡°) No ale okej, może jest coś więcej. Może faktycznie nie jestem w stanie
@NaPewnoNieZyd: Znany był, tylko nikt nie rozumiał go. Siedziałem na googlu i czytałem o koparkach i innych cudach i nic nie zrozumiałem. Po latach dopiero go mam
@NaPewnoNieZyd: Wierz w co chcesz