#anonimowemirkowyznania Hej Murki! "Kim" dla mnie jest: mój tata ma siostrę, ale oni mają "wspólną" matkę, ale ojców "różnych". Siostra taty miała rodziców: "D" - dziadek, "B" - babcia. Z tego małżeństwa powstała m.in. moja ciocia "C". D + B = m,in. C. D zmarł, więc B miała innego męża - F, z tego małżeństwa m.in. powstał mój tata. (F + B). Ciocia "C" ma synów, z których jeden ma dziecko płci męskiej. Czy jest "określenie" na to, kim on dla mnie jest? Bo dla mnie to jest to tak "zakręcone", że sam nie wiem, czy w ogóle istnieje jakieś określenie. ( ͡°ʖ̯͡°)
Twój tata ma siostrę - dla Ciebie to jest ciotka, dla niego siostra. Siostra ma dzieci - dla Twojego ojca to są bratanice i siostrzenice, a dla Ciebie to jest bliższe kuzynostwo, czyli inaczej bracia cioteczni i siostry cioteczne. Koniec.
@AnonimoweMirkoWyznania: brat cioteczny, albo kuzyn, albo brat dwurodny. to okreslenie dwurodny, trójrodny, oznacza potrzeba skoków na drzewie genealogicznym do wspólnego przodka w tym wypadku Babci. Więc jest to dosyć prosty matematyczny sposób.
OP: @pestis @Ravez__ @nieuwlaczajac Może teraz będzie wam to lepiej sobie wyobrazić. "GRAF" Chodzi mi o to, kim są dla siebie osoby zaznaczone na czerwono. Czy jest na to jakieś "fachowe" określenie.
Ten komentarz został dodany przez osobę dodającą wpis (OP) Zaakceptował: sokytsinolop
Hej Murki!
"Kim" dla mnie jest: mój tata ma siostrę, ale oni mają "wspólną" matkę, ale ojców "różnych". Siostra taty miała rodziców: "D" - dziadek, "B" - babcia. Z tego małżeństwa powstała m.in. moja ciocia "C". D + B = m,in. C. D zmarł, więc B miała innego męża - F, z tego małżeństwa m.in. powstał mój tata. (F + B). Ciocia "C" ma synów, z których jeden ma dziecko płci męskiej. Czy jest "określenie" na to, kim on dla mnie jest? Bo dla mnie to jest to tak "zakręcone", że sam nie wiem, czy w ogóle istnieje jakieś określenie. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: sokytsinolop
Rozrysuj to jak Jacek Gmoch.
Twój tata ma siostrę - dla Ciebie to jest ciotka, dla niego siostra.
Siostra ma dzieci - dla Twojego ojca to są bratanice i siostrzenice, a dla Ciebie to jest bliższe kuzynostwo, czyli inaczej bracia cioteczni i siostry cioteczne.
Koniec.
Niech ktoś mi podpowie czy jest miejsce zerowe :(
to okreslenie dwurodny, trójrodny, oznacza potrzeba skoków na drzewie genealogicznym do wspólnego przodka w tym wypadku Babci. Więc jest to dosyć prosty matematyczny sposób.
"GRAF"
Chodzi mi o to, kim są dla siebie osoby zaznaczone na czerwono. Czy jest na to jakieś "fachowe" określenie.
Ten komentarz został dodany przez osobę dodającą wpis (OP)
Zaakceptował: sokytsinolop
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Relacja_rodzinna
Jak dla mnie to jesteś stryjem potocznie zwanym wujem, a to dziecko to Twój bratanek w drugiej linii.
Ten komentarz został dodany przez osobę dodającą wpis (OP)
Zaakceptował: Asterling