Aktywne Wpisy
KarnetNaGlony +104
jakim płatkiem śniegu trzeba być żeby się zesrać o tą reklame xD przecież to jest mem
Gours +84
Ale największą bekę to mam z Konfederacji. Wzięli młodą patuskę, ubrali ją w elegancką marynarkę, zrobili sesję zdjęciową i wystawili na listach xD Jak ona z polityki czai tyle, że je%#^ Ukrainę i LGBT xD Bo słuchając jej wywiadów stwierdzam, że intelektualistką to ona na pewno nie jest i o nic głębszego tam nie chodziło xD
#paryz2024 #boks #konfederacja #neuropa #polityka #
#paryz2024 #boks #konfederacja #neuropa #polityka #
#inzynieria
#cad
Jeśli jesteś maturzystą i wybierasz studia to pod żadnym pozorem nie chciej zostawać konstruktorem maszyn. Dlaczego?
1. Ponosisz odpowiedzialnosć karną kiedy grażynka zrobi sobie bubu na twojej maszynce (bo uczelnia nie powie ci czym jest dyrektywa maszynowa a szef każe jak najszybciej i najtaniej)
2. Górny próg zarobków to 6-7 k (chyba że wielkie korpo to wtedy 8-9) i to po 10 latach.
3. Popełniać będziesz błędy jak każdy. Tyle że w konstrukcji nawet pozornie mały błąd potrafi narobić poważnych szkód.
4. Wymagać będą od Ciebie wiedzy (i słusznie) ale mieć jej nie bedziesz po polibudzie.
5. Jesteś na świeczniku w zakładzie. Każdy twój błąd jest zaraz eksponowany.
6. Jeśli posłuchasz się niewłaściwej osoby to nikogo nie będzie to obchodziło jeśli zaprojektujesz coś źle ale tak jak zechce ta osoba (a nie odróżnisz bo wyda ci się ze jak pracuje to się zna).
7. Dostaniesz z dupy terminy na maszyny (dodatkowe błędy).
Sam jestem konstruktorem i naprawdę mam dość. Każdy twój błąd i jego konsekwencje powoduje spadek samooceny do podłogi....
Niemniej jednak pomimo tych wad i tak mam zamiar iść dalej w tym kierunku bo mi się to po prostu podoba, choć
1. Rysowal - sprawdzil. Odpowiedzialnosc ponosi przedewszystkim twoj bezposredni przelozony, oraz prezes zakladu. Zwlaszcza jesli macie znak CE lub "CE" bo to on definiuje grubo ponad 90% kwestii zwiazanych z bezpieczenstwem.
2. Tu sie nie wypowiadam, bo to zalezy od czlowieka, od firmy, od regionu
w każdym bądź razie uczę się programowania i może na jesieni w pompie będę miał ten cały przemysł...
Komentarz usunięty przez autora
1. Gowno prawda i nie daj sobie wmowic inaczej. Pelna odpowiedzialnpsc ponosi firma, konkrerniej osoba wpisana w krs, prokurent podpisujacy sie pod ce. Nie ma znaczenia ze dyr. Tech. Kazal sie podpisac - on odpowiada. Ty mozesz miec odpowiedzialnosc sluzbowa - wylanie z roboty i strata max. 3 miesiecznej kasy. Chyba ze falszujesz raporty, zatajasz obliczenia itd.
Brak WSPOMNIENIA (tak bylo u mnie na studiach) o DM to zbrodnia. Sama dyrektywa jest prosta jak sikanie - wykonalem, przygotowałem materialy do kilkunastu CE dla maszyn jednostkowych. W produkcji seryjnej jest inaczej - o tym nie
Bez konsultacji ze mna... bez konsultacji z żadnym konstruktorem... troche popalil, troche pogial - troche premii stracil ;)