Wpis z mikrobloga

#arduino #esp8266 #domoticz
Czy apka pro domoticza daje dużo więcej? Nie podobają mi się jej funckjonalności. Na ekranie głównym nie mogę zobaczyć logu temperatury tylko muszę wchodzić w czujniki. Tak samo nie da się sprawdzić jaka była temperatura danej godziny, tylko mniej więcej bo znacznik jej nie wyświetla no i jak mam na jednym wykresie temperature i wilgotność to są strasznie rozjechane te wartości (wilgotność jest bardoz wysoko na wykresie, a temperatury nisko).
Czy pro coś zmienia w tym zakresie? Bo widziałem, że są widgety i jakieś zaawansowane funkcje.
Czy jest jakiś sytem na tyle prosty ze nie trzeba jakoś dużo programować, łatwo można postawić na RPi i będzie działał jak domoticz tylko z lepszym interfacem?
Widziałem ze openhab ma fajny interface. na razie mam tylko 1 temperaturę i 1 przekaźnik, ale niedługo się przeprowadzam i tam chcę założyć więcej elementów sterujących więc chciałbym żeby to jakoś działało plus dobrze by było jakby można było kopiować w prosty sposób interface na więcej urządzeń, tak aby każdy domownik mógł sterować całym systemem.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@azer: o to wygląda prosto i dość zachęcająco. nie wiedziałem, że można jakieś nakładki na domoticza zakładać. myślałem, że trzeba kombinowac z całkowicie nowymi systemami.
@houk: to wygląda trochę skomplikowanie
  • Odpowiedz
@daczka92: w imperihome mozesz sobie stworzyć dashboard ustawić go jako domyślny ekran główny i samodzielnie przypisać co na nim ma być. Możesz też grupować wiele czujników w jeden obiekt tak by np było info o otwartym oknie a dopiero wchodząc w detale widzisz które okno konkretnie jest otwarte. itp gadżety.
  • Odpowiedz
@daczka92: ten framb0ise szału nie robi. Taki widok na tablet, nic więcej. Do przeglądania dokładnego wykresów możesz przetestować wysyłanie danych do grafany i tam potem przeglądać. Ale aby scalić potem wykresy z przyciskami i innymi to już rzeźba duża.
  • Odpowiedz