Wpis z mikrobloga

Muszę przyznać, że Duca d'Aosta ma obecnie najgorsze działa ze wszystkich okrętów w WOWS. I jest z nią coś cholernie nie tak.
http://wiki.wargaming.net/en/Ship:Duca_d%27Aosta

Nie wiem, czy to zamierzone działanie Wargaming, czy coś faktycznie jest z nią skopane.

Spójrzcie na dane zaznaczone na czerwono na screenie.

Średnie uszkodzenia dla trafionego pocisku odłamkowo-burzącego wyniosły 171,8
Średnie uszkodzenia dla trafionego pocisku przeciwpancernego wyniosły z kolei 314,4

Łącznie 121 pocisków zadało 31202 dmg, co daje nam średnią 257 obrażeń na pocisk (bez podziału na typ wykorzystanej amunicji).

Tak! 171 dla OB i 314 dla PP. Nie przeczytaliście niczego błędnie, podobnie jak i ja nie popełniłem błędu.

Przy losowaniu z okrętami tieru 5-6! Co by było, gdyby wrzuciło na 8? Zapewniam was - jeszcze gorzej.

I to wszystko na kalibrze 152mm! Obecnie większe obrażenia zadają działa niemieckiego niszczyciela II tieru V-25, który ma zainstalowane kalibru 88mm. Sprawdziłem!
Działa 88mm zadają większe obrażenia od dział 152mm! Czyste kuriozum!

... Do przemyślenia.

#worldofwarships #wows #mirkowows
Pobierz
źródło: comment_RI7PaEFaGfhGPbjfFzQLjggLPVGHa8oL.jpg
  • 3
@FightMaker: z tą różnicą że grając Duca strzelałeś z HE oraz w większości AP, grając V-25 używałeś zapewne HE. Na wynik Duca składają się wszystkie trafienia włączając overpeny i rykoszety czyli m.in. trafienia za 0 dmg lub śladowe ilości dmg. Musiałbyś pokazać szczegółowe statystyki wystrzelonych pocisków żeby można było wyciągnąć jakieś głębsze wnioski.
@BadWood: To i tak jest mało istotne, bo na Nurnbergu (który słynie z fatalnego HE) jak liczyłem to miałem coś średnio 750 dla OB i 1100 dla PP. Różnica miażdżąca. A tam również musiały być odbicia i trafienia bez penetracji.
@FightMaker: jak dla mnie morał prosty - nigdy nie kupować premek zaraz po ich pojawieniu się w grze. Po co uczyć się na swoich błędach, jeśli można na cudzych? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zresztą, ja z zasady nie inwestuję w okręty premium.