Gardzę skrzyżowaniami z sygnalizacją świetlną, gdzie skręcając w lewo jednocześnie zielone mają jadący z naprzeciwka prosto. Często nie do końca można się połapać, czy to ten typ skrzyżowania, czy nie. Ja wiem, że zaraz się znajdzie masa takich, co powiedzą, że prawko w chipsach znalezione i ogólnie, to naucz się jeździć, ale niech pierwszy rzuci kamień ten, co choć raz nie miał sytuacji, że w podobnym miejscu się trochę zagubił z tym ustąpieniem pierwszeństwa.
Ja wiem, że są strzałki bezkolizyjne w niektórych miejscach itd., ale często też takie skrzyżowania "kolizyjne" są na tyle nieprzemyślane, że skręcić w lewo graniczy z cudem, a przejadą max 2-3 samochody...
@jestem_pingwinem: jeśli są "nieprzemyślane", to przeważnie lewoskręt nie jest oblegany i czerwone z naprzeciwka zapala się wcześniej, żeby te 3-5 aut mogło jeszcze opuścić skrzyżowanie. Odczekać trzeba. Ale jakby były bezkolizyjne, to pewnie tyle samo odczekałbyś na poszczególnych fazach sygnalizacji (która dla tego lewoskrętu trwałaby pewnie 10 sekund).
, co choć raz nie miał sytuacji, że w podobnym miejscu się trochę zagubił z tym ustąpieniem pierwszeństwa.
@RRybak: @Norskee: Kurde, zostanę pierwszym ukamieniowanym mirkiem ( ͡°ʖ̯͡°). No nie wiem, mi to jakoś sprawia często mały kłopot i muszę jechać z wzmożoną ostrożnością
@jestem_pingwinem przecież to jest oczywiste... Chyba naprawdę prawko w chipsach znalazłeś...
Okrągłe światło - masz pierwszeństwo tylko na wprost. Światło że strzałka - masz pierwszeństwo tak jak pokazuje strzałka i możesz.jechać tylko tak jak pokazuje strzałka
@jestem_pingwinem: Nie rzucę kamieniem, bo miałem kiedyś taką sytuację, a mirki które Cie tutaj tak cisną, to pewnie jeżdzą na pamięć po swoich wioskach, gdzie 3 skrzyżowania, no ale Paaanieee jak można mieć problemy gdziekolwiek? :)
@jestem_pingwinem: Jeżdzę bardzo dużo, służbowo i turystycznie po prawie całej Europie, a mimo to ostatnio popełniłem błąd, który mimo że bez konsekwencji, to w nocy zasnąć nie mogłem: Jadę sobie już ponad 700 km po autostradzie, GPS mi pokazuje żeby gdzieś na wiochy wcześniej zjechać bo niby przez korki będzie szybciej. Więc standardowo zjazd z autostrady na jakąś krajówke, gdzieś mi mignął znak ustąp, jak to na pasach do włączenia
@SpalaczBenzyny: Niby znałem różnicę, a jednak miałem małe problemy. Po wszystkich radach inaczej będę na nie patrzył ( ͡°͜ʖ͡°) Ps. chipsy zapewne cebulowe (✌゚∀゚)☞
@jestem_pingwinem: często jeżdżę przez takie gdzie tych skręcających jest więcej i nie jest to wygodne. Są dwa pasy, więc standardowo lewy w lewo i prosto, prawy w prawo i prosto, w praktyce jak jest ruch to lewy tylko w lewo, bo samochody skręcające w lewo mogą tylko wyjechać na skrzyżowanie i stać i czekać aż zmienią się światła (dla nich i z naprzeciwka) by mogli z tego skrzyżowania zjechać w
Nasz specjalista od wszystkiego. Od kolei, od dziennikarstwa, od wojny, od rigczu. On widział to już dwa lata temu swoim przenikliwym plebejskim umysłem.
Ja wiem, że są strzałki bezkolizyjne w niektórych miejscach itd., ale często też takie skrzyżowania "kolizyjne" są na tyle nieprzemyślane, że skręcić w lewo graniczy z cudem, a przejadą max 2-3 samochody...
#motoryzacja #przemyslenia #samochody
@jestem_pingwinem: Co jest w tym trudnego?
rzucam kamień - znaki
Na którym śmietniku znalazłeś prawko ?
Okrągłe światło - masz pierwszeństwo tylko na wprost.
Światło że strzałka - masz pierwszeństwo tak jak pokazuje strzałka i możesz.jechać tylko tak jak pokazuje strzałka
Komentarz usunięty przez autora
Jadę sobie już ponad 700 km po autostradzie, GPS mi pokazuje żeby gdzieś na wiochy wcześniej zjechać bo niby przez korki będzie szybciej.
Więc standardowo zjazd z autostrady na jakąś krajówke, gdzieś mi mignął znak ustąp, jak to na pasach do włączenia
Ps. chipsy zapewne cebulowe (✌ ゚ ∀ ゚)☞
@jestem_pingwinem: