Wpis z mikrobloga

Gardzę skrzyżowaniami z sygnalizacją świetlną, gdzie skręcając w lewo jednocześnie zielone mają jadący z naprzeciwka prosto. Często nie do końca można się połapać, czy to ten typ skrzyżowania, czy nie. Ja wiem, że zaraz się znajdzie masa takich, co powiedzą, że prawko w chipsach znalezione i ogólnie, to naucz się jeździć, ale niech pierwszy rzuci kamień ten, co choć raz nie miał sytuacji, że w podobnym miejscu się trochę zagubił z tym ustąpieniem pierwszeństwa.

Ja wiem, że są strzałki bezkolizyjne w niektórych miejscach itd., ale często też takie skrzyżowania "kolizyjne" są na tyle nieprzemyślane, że skręcić w lewo graniczy z cudem, a przejadą max 2-3 samochody...

#motoryzacja #przemyslenia #samochody
jestem_pingwinem - Gardzę skrzyżowaniami z sygnalizacją świetlną, gdzie skręcając w l...

źródło: comment_d7AvPN3kb0CCGacrPdq9bPflWxLY4LRG.jpg

Pobierz
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jestem_pingwinem: jeśli są "nieprzemyślane", to przeważnie lewoskręt nie jest oblegany i czerwone z naprzeciwka zapala się wcześniej, żeby te 3-5 aut mogło jeszcze opuścić skrzyżowanie. Odczekać trzeba. Ale jakby były bezkolizyjne, to pewnie tyle samo odczekałbyś na poszczególnych fazach sygnalizacji (która dla tego lewoskrętu trwałaby pewnie 10 sekund).

, co choć raz nie miał sytuacji, że w podobnym miejscu się trochę zagubił z tym ustąpieniem pierwszeństwa.

rzucam kamień - znaki
  • Odpowiedz
  • 74
@jestem_pingwinem przecież to jest oczywiste... Chyba naprawdę prawko w chipsach znalazłeś...

Okrągłe światło - masz pierwszeństwo tylko na wprost.
Światło że strzałka - masz pierwszeństwo tak jak pokazuje strzałka i możesz.jechać tylko tak jak pokazuje strzałka
  • Odpowiedz
@jestem_pingwinem: Nie rzucę kamieniem, bo miałem kiedyś taką sytuację, a mirki które Cie tutaj tak cisną, to pewnie jeżdzą na pamięć po swoich wioskach, gdzie 3 skrzyżowania, no ale Paaanieee jak można mieć problemy gdziekolwiek? :)
  • Odpowiedz
@jestem_pingwinem: Jeżdzę bardzo dużo, służbowo i turystycznie po prawie całej Europie, a mimo to ostatnio popełniłem błąd, który mimo że bez konsekwencji, to w nocy zasnąć nie mogłem:
Jadę sobie już ponad 700 km po autostradzie, GPS mi pokazuje żeby gdzieś na wiochy wcześniej zjechać bo niby przez korki będzie szybciej.
Więc standardowo zjazd z autostrady na jakąś krajówke, gdzieś mi mignął znak ustąp, jak to na pasach do włączenia
  • Odpowiedz
@jestem_pingwinem: często jeżdżę przez takie gdzie tych skręcających jest więcej i nie jest to wygodne. Są dwa pasy, więc standardowo lewy w lewo i prosto, prawy w prawo i prosto, w praktyce jak jest ruch to lewy tylko w lewo, bo samochody skręcające w lewo mogą tylko wyjechać na skrzyżowanie i stać i czekać aż zmienią się światła (dla nich i z naprzeciwka) by mogli z tego skrzyżowania zjechać w
  • Odpowiedz