Wpis z mikrobloga

Czy jest jakiś sposób aby zmusić Outlooka do:
-zapisywania każdego "dnia" maili oddzielnie
albo
-każdej wiadomości do odzielnego pliku pst?

Sprawa wygląda tak, że paru osobom z firmy wyparowały maile z danego okresu (pewnie błąd ludzki ale nie idzie już ich odzyskać. Backupów nie ma bo ja niestety nie mam nic do gadania jeśli chodzi o infrastrukturę).
Zasugerowałem robienie backupów ale z tego co widzę to przyrostowy backup odpada bo wszystko trzymane jest w jednym, potężnym #pdk pliku PST a całościowy backup nie przejdzie bo niektórzy mają po 30GB maili i uploadowanie tego na serwer zewnętrzny nie wypaliłoby.

Jeśli znalazłby się sposób na jedną z powyższych opcji to może udałoby mi się przepchnąć pomysł wdrożenia pomysłu backupowania.

#windows #sysadmin #informatyka #pytanie
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Auto archiwizacja staroci (powiedzmy > 2 lata, zalezy od profilu girmy). Archiwizowane leza w osobnych plikach. =mniejsze pst, jednakze wolumen pozostanie bez zmian do bekapu. Tu nie ma zmiluj. @mlglegitnoscopez:
  • Odpowiedz
@biczek: "This program is not free now. The free version only works with 20 messages per folder. Is there a free version available?". 20 wiadomości to za mało.

@baldi: nie boli mnie, że na serwerze będzie przechowywane np. 30 gb. Boli mnie, że w przypadku gdy przyrostowy backup nie będzie możliwy to 30gb będzie uploadowało 1000 osób na raz. Z tą archiwizacją to jest myśl ale czy da
  • Odpowiedz
@baldi: źle może opisałem sytuację. Ludzie tak czy siak będą mieli te maile w outlooku jako "całość" ale w razie problemu (tak jak np. teraz - gość stracił dokładnie trzy tygodnie maili) to IT jest odpowiedzialne za znalezienie tych maili. Ja więc będę miał backupy robione co tydzień. Więc teoretycznie znając ramy czasowe mogę odszukać te maile i przywrócić. Użytkownikowi nie będę kazał szperać po tych plikach żeby normalnie pracować
  • Odpowiedz
@RottenKitten: Do tej pory mieliśmy wszystko od Google'a, Exchange zaczniemy (podobno) używać od następnego miesiąca.

Myślałem nad tym i myślałem o jakimś prostym skrypcie puszczanym przez group policy. Nie miałem za bardzo pomysłu nawet jak to zrobić od strony windy (skoro by to skrypt puszczał to imo istnieje ryzyko, że użytkownik będzie miał możliwość usunięcia/nadpisania tego co wrzucił chyba Zdaję sobie sprawę, że to rozwiązanie tylko dodaje "clusterfucku" całej infrastrukturze
  • Odpowiedz
@RottenKitten: ale zakładając, że nie będę potrzebował zsynchronizować tego wszystkiego. Exchange oferuje jakieś normalne rozwiązania jeśli chodzi o archiwizację? Bo serio nie widzi mi się backupować na offsite terabajta maili codziennie bo ktoś dodał jednego maila do pliku i się teraz checksumy nie zgadzają xd
  • Odpowiedz