Aktywne Wpisy
TrudnyMinus +4
Rosja jest ogromna, wiadomo że nie są w stanie bronić całych swoich terytoriów - brakuje ludzi. Z drugiej strony, tylko tym co mają w samym Kaliningradzie mogliby 3/4 Polski podbić... ale wykopek jeden z drugim dalej będzie się wyśmiewał, bo największy kraj na świecie nie jest w stanie bronić swojego każdego metra kwadratowego.
#ukraina #wojna
#ukraina #wojna
panzerfucker +179
Jestem w uk od 3 lat, bardzo chwalę sobie ten kraj #niepopularnaopinia, bo zaczynając od zera, teraz pracuje w zawodzie jako inżynier.. Zawsze byłam ambitna, nigdy nie nastawiałam się na życie na benefitach, ale nadszedł czas, gdy powoli myślę o zajściu w ciążę.
Co państwo może mi zaoferować jako zatrudnioną na full etat? Prawie nic, bo przez pierwsze 6tygodni co prawda dostanę 90%wypłaty, jednak później jest to tylko niecałe £140\tyg czyli mniej więcej tyle co moj czynsz. #!$%@? to jest mniej niż najniższa krajowa, a tej już dawno nie zarabiam.
Człowiek stara się latami o dobrą posadę, o wyższą wypłatę, a później musi decydować - kariera czy dziecko.
Nie wspominając o tym, że żłobek do 3 roku życia dziecka to koszt około £800/m, więc o dwójce dzieci można pomarzyć..
Taki rozwinięty kraj a takie prawo. Brak słów.
#uk #anglia #gorzkiezale #macierzynstwo #emigracja
To reż odbija się na mężczyznach, bo przecież za coś żyć trzeba, w tym przypadku za jedną wypłatę partnera.
Moim zdaniem kobiecie, która w danej firmie przepracowała określony przez prawo okres czasu, należała się przynajmniej minimalna krajowa na czas urlopu macierzyńskiego, a najlepiej 80-90% wypłaty.
@Calverleyy: przestałem czytać.. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niektóre firmy wypłacają 100%wypłaty, jednak jest to rzadko spotykane
@sorek: widzisz masz podejście trochę jak typowy Mirek- kiedy wy zrozumiecie że na tym nie cierpi tylko kobieta, ale też facet będący z nią w związku, czyli tyczy się to większości społeczeństwa?
@Calverleyy: No i spoko. A w rozwój najwięcej pakuj po prostu dobrze się zajmując. Większe wydatki na takie cele to później -chyba że będziesz siedzieć w domu aż pójdzie do szkoły ;)
Pozniej mozesz starac sie o dofinansowanie żłobka lub opiekunki. Wiele osob tak robi. I mozesz wracac do pracy. Pozniej pracodawca moze
Czekaj czekaj, to chcesz zebym placil wyzsze podatki nie tylko zebys dostala kase ale zeby jeszcze facet z Toba w zwiazku mial lzej? A co ze mna? Dlaczego chcesz zebym ja mial ciezej?