Wpis z mikrobloga

Banoffee - prosty, szybki i pyszny deser bez pieczenia.

Na wyłożenie tortownicy 24cm potrzeba ok. 2 paczki ciasteczek owsianych z czekoladą zblendowanych razem ze ~100 gram rozpuszczonego masła. Po wylepieniu spodu i boków blaszkę wstawiamy do lodówki żeby masło zastygło. Następnie na spód idzie puszka masy krówkowej 400g (kajmak). Na kajmak kładę rozsądną ilość bananów - ja układam dosyć grube plasterki na zakładkę. I na to wszystko 400gram bitej śmietany zmieszanej po ubiciu z opakowaniem serka mascarpone (i jeszcze do tej masy wrzucam ze 2 banany pokrojone w kostkę). Dekoracja kakao + wiórki czekoladowe. Banany można skropić sokiem z cytryny żeby nie ciemniały ale mi się nie chciało.

Polecam do kawy ()
#gotujzwykopem
Dolan - Banoffee - prosty, szybki i pyszny deser bez pieczenia. 

Na wyłożenie tort...

źródło: comment_wktB3GbNn4hk7NpEbrBPtqYLdN0pKwfB.jpg

Pobierz
  • 20
@Dolan: to jeszcze bardziej mnie zachęciłeś, by je zrobić, ważę jakieś 53kg więc nie zaszkodzi xD
tylko tak się zastanawiam czy ten spód nie lepiej zrobić herbatniki+nutella, po lekkim zmrożeniu wyjdzie równie twarda masa